Platby mobilem sdružují americké maloobchodníky

New York - Přední maloobchodní firmy v USA se dohodly, že budou společně vyvíjet vlastní systém placení přes mobilní telefony. Skupina MCX, do které se přidaly také největší řetězec světa Wal-Mart, americká trojka Target nebo další gigant Best Buy, chce vlastní a hlavně univerzální aplikaci. Konkurovat chtějí velkým hráčům, jako je Visa či Google.

Sdružení se netají tím, že chce využít momentální situace, kdy v USA zatím nikdo platbám mobilem přímo nedominuje. Nová služba se zde teprve formuje. „Mobilní platby zatím v Americe začínají, když to porovnáte s Evropou nebo některými dalšími místy ve světě, tak tam jsou dál,“ tvrdí mluvčí MCX Jeremy Mullman.

Placení přes chytré telefony v současnosti v USA nabízí vedle gigantů v oblasti platebních karet Mastercard a Visa také Google. I přesto jsou šance na dominanci systému MCX podle analytiků velké. Právě maloobchodníci totiž rozhodují, jaký systém placení se v Americe prosadí.

Ilustrační foto
Zdroj: Jeff Blackler/Isifa/Rex Features

14 spojených firem se totiž může opřít o nemalý objem prodeje, dohromady jejich roční tržby v přepočtu činí 20 bilionů korun. A oproti konkurenci navíc své zákazníky dokonale znají. „Dobře vědí, co vás zajímá, znají vaše nákupní preference a mohou vám tak udělat služby šité na míru,“ vysvětlila výhody maloobchodníků hlavní analytička společnosti Forrester Research Denée Carringtonová. „Nějakou slevu nebo bonus vám nabídnou přímo v obchodě a pak ještě přidají věrnostní systém,“ dodala.

Česko v platbách mobilem stále zaostává

Platit bez peněženky se dnes dá také u nás, své systémy zavádí banky, mobilní operátoři i mezinárodní platební firmy. Na rozdíl od ciziny ale v Česku existuje málo obchodníků, kteří tuto službu nabízejí. Zatím je takových míst asi 5 tisíc. Odborníci ovšem očekávají, že do konce roku by se mohly platební terminály rozšířit až do pětiny tuzemských obchodů. Znamenalo by to přibližně destinásobný nárůst.

Američtí maloobchodníci se sdružují (zdroj: ČT24)