Přetrvávající nerovnosti mezi pohlavími kritizuje Social Watch i opozice

Praha – V Česku stále chybí opatření na podporu rovných příležitostí mužů a žen. Kritizuje to jak výroční zpráva české sekce mezinárodní sítě občanských sdružení a organizací Social Watch, tak opozice. Kandidát do Senátu a vedoucí odborné sociální komise ČSSD Martin Potůček viní ze zhoršujícího se sociálního postavení žen mimo jiné reformní kroky ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Také se domnívá, že všechny politické strany by se měly zasadit o vyšší podíl žen v politických strukturách

Podle Social Watch se v roce 2011 na okraj zájmu dál propadalo téma rovných příležitostí pro muže a ženy. V zemi byl nedostatek školek, nezavádějí se třeba zkrácené úvazky či jiné možnosti flexibilní práce a nepřijala se žádná opatření k vyššímu zastoupení žen v politice či na rozhodování, vypočítala spoluautorka zprávy Marcela Adamusová.

Přetrvávající nerovnosti mezi pohlavími kritizuje i opozice. Podle vedoucího odborné sociální komise ČSSD Martina Potůčka reformy ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) způsobily, že ženy „doplácejí na slábnoucí sociální stát“ – jako příklad uvedl zrušení sociálního příplatku pro matky samoživitelky nebo snížení rodičovského příspěvku. Sociální postavení žen podle něj oslabuje i zpřísnění a omezení dávek v nezaměstnanosti, mezi nezaměstnanými je totiž proporcionálně více žen než mužů.

V ženách je velký voličský potenciál, upozornil Potůček

Muži mají podle Potůčka převahu ve společnosti díky svému vyššímu zastoupení v politice. Také získávají privatizací veřejných služeb, protože mají vedoucí slovo v byznysu, kam se tyto služby přesouvají.

„Téma genderové nerovnosti by si měly osvojit hlavně politické strany, poněvadž v ženách je velký voličský potenciál. Ženy by také měly mít uvnitř struktur politických stran větší slovo, než doposud mají,“ řekl Potůček.

Za vzor hodný následování považuje v tomto směru skandinávské země. I ČSSD podle něj patří mezi strany, které by měly dát ženám více prostoru. Předseda strany Bohuslav Sobotka obratem přislíbil, že jeho strana vytvoří pravidla, která posílí zastoupení žen ve stranické struktuře.

Stanovisku Martina Potůčka jakožto nestranického kandidáta do Senátu vyjádřila podporu i socioložka Jiřina Šiklová. „Domnívám se, že to musí být ženy samotné, které se začnou více aktivizovat a starat o své okolí. My ženy klademe bariéry samy sobě,“ dodala.

Social Watch vystavila Česku špatné vysvědčení

Situace lidí v Česku se v loňském roce podle mezinárodní sítě občanských sdružení a organizací Social Watch zhoršila i v dalších oblastech. Výroční zpráva kritizuje vládní škrty a jejich dopady na rodiny i ekonomiku země. Poukazuje také na korupci v politice, daňové úniky či omezení možností na ochranu životního prostředí.

„Když se podíváme na zprávy za posledních pět let, tak se situace bohužel ve většině faktorů nelepší. Velkým problémem je ekonomická situace, která se zhoršuje díky nekompetentním krokům vlády a jejím poradcům, kteří jí ty dobré rady udělují,“ uvedl jeden z autorů zprávy Tomáš Tožička. Podle něj se zhoršuje i „komunikace s občany, takže se méně a méně podílejí na správě věcí veřejných“.

Podle zprávy měla vládní úsporná opatření na ekonomiku negativní dopady. Autoři v dokumentu mluví „o bezduchém škrtání bez vize“ – zvýšení DPH a snižování sociálních výdajů dopadlo na ty nejchudší. Korupce v politice a státní správě pak na veřejných zakázkách a dalších záležitostech podle odhadů Social Watch odlévá až sto miliard ročně.

Mezinárodní síť Social Watch vznikla v roce 1995. Chce nezávisle dohlížet na dodržování závazků, které státy přijaly na konferencích OSN o chudobě a o ženách. Zastřešuje na 700 organizací a institucí ze sedmi desítek zemí. Její členové se zaměřují na boj s chudobou, rasismem a diskriminací, na ochranu životního prostředí či hájení lidských práv.

Českou koalici Social Watch tvoří Ekumenická akademie Praha, Gender Studies, Fórum 50 %, Masarykova demokratická akademie, Nesehnutí, Trust pro ekonomiku a společnost Eurosolar.

Zpráva poukazuje i na daňové úniky. Nelegálně prý z Česka mizí na 140 miliard, minimálně dalších 50 miliard pak odtéká legálně do daňových rájů. „Stát tak přichází o 40 miliard korun ročně na daních,“ uvádí zpráva. Podle Tožičky ČR patří k zemím s největšími daňovými úniky na světě. Kdyby peníze v zemi zůstaly, mohlo by podle odhadů vzniknout asi 60 tisíc pracovních míst.

Nelepší se ani situace v ekologii. Podle Milana Štefance se mluví třeba o rušení ministerstva životního prostředí, které po volbách do konce loňského roku propustilo desítky odborníků. Ministerstvo pro místní rozvoj navíc předložilo loni novelu stavebního zákona, která měla omezit možnost sdružení zapojit se do povolování staveb. Postavili se proti tomu aktivisté i ombudsman. O zákonu se bude rozhodovat letos.