Cestování za golfem je opět populární

Praha - Cestování za golfem je zpátky v kurzu a cestovní kanceláře i golfové resorty hlásí několikanásobný nárůst klientů. Obnovený zájem potvrdila celosvětová studie poradenské společnosti KMPG. Golfový turismus je pro mnohá hřiště důležitým příjmem peněz, mezi populární destinace stále patří Španělsko a Portugalsko. Nově se za golfem létá do Asie, ovšem Česko je zatím na chvostu žebříčku.

V Česku je už zhruba 50 tisíc golfistů a zájem o tento sport roste. Přesto podle KMPG mnoho českých hřišť dusí slabší zájem zahraničních golfistů a jsou kvůli tomu nevýdělečná. Většinou si vydělají jen na provozní náklady. „Golfovým hřištím se málo daří pokrýt investiční náklady, které byly investovány do vybudování,“ říká manažer služeb pro cestovní ruch a volnočasové aktivity KPMG ČR Ondřej Špaček. 

Rostislav Vondruška, generální ředitel CzechTourism

„Lidé, kteří přijíždí, mají v průměru příjem větší než 3 200 euro za měsíc. Dá se říci, že průměrně utrácí o 30 procent více než běžní turisté.“ 

Do Česka loni přicestovalo kolem sedmi milionů turistů, z toho jen 150 tisíc z nich přijelo za golfem. To je podle expertů málo a tratí na tom jak český stát, tak golfové resorty. Kdo cestuje za golfem, více utrácí a často spojuje hru s obchodní cestou nebo pobytem v lázních. 

Reportáž Petra Janečka (zdroj: ČT24)

Cestovní kanceláře na celém světě loni zaznamenaly nárůst počtu golfových zájezdů o 60 procent. Vedle klasických destinací, jako je Španělsko nebo Portugalsko, golfisté mířili stále častěji do Turecka nebo Vietnamu. K největším golfovým nadšencům přitom stále patří Američané a Kanaďané, v Evropě jsou to pak Britové nebo Skandinávci. České golfové resorty pak registrují stále více golfistů z Ruska nebo Polska.