Na výběr peněz z druhého pilíře zbývá pár dní. Čtvrtina klientů je zatím nepřevedla

Poslední dny na druhý pilíř (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří si spořili v druhém důchodovém pilíři, by měli do konce týdne informovat své penzijní společnosti, jakým způsobem si chtějí peníze vybrat. Zatím to neudělala zhruba čtvrtina klientů. Pokud to do třicátého září nestihnou, jejich prostředky přejdou na účet příslušného finančního úřadu.

Za tři roky existence druhého pilíře v něm nastřádalo kolem 84 tisíc lidí přibližně tři miliardy korun. Nyní mají posledních pár dní na to, aby určili, kam chtějí své peníze přeposlat. Nejčastěji si je přejí dostat na účet nebo vyplatit složenkou. „Ještě existuje možnost převést celou částku do třetího pilíře, pokud ho člověk má. To znamená buď do penzijního připojištění, nebo nově doplňkového penzijního spoření,“ konstatuje mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Penzijní společnosti teď čekají na pokyny ještě od tisíce klientů. Ti o své peníze nepřijdou ani v případě, že si způsob výplaty do konce září nezvolí. Dostanou je ale později než v polovině října, kdy začne samotná výplata peněz.

Penzijní společnost je převede na jejich daňový účet příslušného finančního úřadu. „Ten s ním pak bude nakládat jako s daňovým přeplatkem. To znamená, že člověk si bude muset sám zažádat finanční úřad o tyto peníze,“ dodává Sedláček.

Druhý pilíř prosadila pravicová vláda Petra Nečase. Podle současného premiéra Bohuslava Sobotky ale nebyl od začátku životaschopný a byl atraktivní jen pro lidi s vysokými příjmy. Po jeho zrušení se penzijní systém opírá o první pilíř státních penzí a třetí pilíř – důchodové připojištění.