Spotřebitelé věří ekonomice čím dál víc, podnikatelé jsou opatrnější

Důvěra v českou ekonomiku v září meziměsíčně mírně stoupla o 0,3 bodu na 97,1 bodu. Mezi podnikateli sice důvěra klesla, ale u spotřebitelů vzrostla, informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti loňskému září se celková důvěra také zvýšila, a to o 1,2 bodu.

Zářijové indikátory důvěry tak podle ekonomů nezklamaly. Důvěra spotřebitelů zaznamenala po srpnu další příznivý růst, a dosáhla tak nejvyšší hodnoty od začátku letošního roku. Obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace se snížily, úmysl spořit se ve srovnání se srpnem nezměnil, stejně tak se nezměnily obavy spotřebitelů z růstu nezaměstnanosti. Obavy z růstu cen se však zvýšily.

Růst důvěry mezi podnikateli byl pak podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera v září ovlivněn silným růstem důvěry ve službách ve výši plus 1,7 bodu, což představuje nejvyšší meziměsíční nárůst od prosince minulého roku. V průmyslu důvěra nepatrně poklesla, zejména vzhledem k slabšímu očekávání výroby v příštích třech měsících, zůstává však stále nad průměrem letošního roku.

Ve stavebnictví naopak důvěra poklesla o pět bodů z titulu méně příznivého očekávání celkové poptávky v následujících třech měsících. „Stavebnictví je jediným sektorem, kde je nálada dlouhodobě nízká. Trpí zejména propadem veřejných investic a nejistotami ohledně metropolitního plánu,“ říká ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Kuchař v restauraci
Zdroj: ČT24

A dodává, že naopak stabilně velmi dobrá, a to i přes mírný pokles v září, je nálada ve službách. Ta odráží zejména postupně rostoucí domácí poptávku. „Příznivý vývoj důvěry ve službách v září převážil, a celková důvěra mezi podnikateli tak v tomto měsíci stagnovala na příznivé srpnové úrovni,“ doplnil Seidler.

Zářijové hodnoty by tak měly podle analytiků ČNB spíše potěšit, jelikož silný spotřebitelský sentiment bude působit ve směru rychlejšího růstu inflace. „Zároveň se mezi spotřebiteli neukotvuje deflační očekávání, jelikož jejich obava z růstu cen byla v září nejsilnější od začátku tohoto roku,“ dodává Seidler.