OECD podporuje Draghiho plán nakupovat dluhopisy, Finsko je proti

Berlín – Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría v rozhovoru pro německý list Neue Osnabrücker Zeitung vyjádřil souhlasný postoj k plánu Evropské centrální banky spustit nové kolo nákupu státních dluhopisů, jehož cílem je zmírnit tlak na země nejvíce ohrožené dluhovou krizí. Finský premiér Jyrki Katainen naopak v týdeníku Der Spiegel uvedl, že jeho země je zásadně proti nákupu španělských a italských dluhopisů na trhu a nepovažuje ho za dobrý nástroj pro boj eurozóny s dluhovou krizí.

Gurría v sobotním rozhovoru prohlásil, že šéf ECB Mario Draghi jasně vysvětlil, jak by mohla ECB pomoci zmírnit dluhovou krizi v eurozóně nákupem státních dluhopisů. „Podporuji jeho postup,“ dodal.

K otázce Řecka řekl, že by mělo zůstat v eurozóně a zřejmě by si zasloužilo více pochopení. „Možná, že nová vláda potřebuje více prostoru, aby splnila náročné požadavky,“ domnívá se Gurría, podle kterého by „vedoucí úlohu“ při řešení dluhové krize mělo mít Německo vzhledem k jeho dobré pozici v konkurenceschopnosti.

Evropa by se pak měla zabývat otázkou růstu, produktivity, konkurenceschopnosti, deregulace, inovací a vzdělávání. „Pak bude moci Evropa znovu dosáhnout vedoucí pozice v růstu a zaměstnanosti,“ myslí si Gurría.

Finský premiér Jirky Katainen
Zdroj: Sean Galllup/Isifa/Gettyimages Editorial

Nákupy dluhopisů mají jen krátkodobý efekt

Podle finského ministerského předsedy Katainena jsou ale zapotřebí jiná řešení, protože v minulosti se nákupy dluhopisů ukázaly být jen krátkodobým lékem. Katainen rovněž vyjádřil odpor k tomu, aby záchranný fond eurozóny ESM dostal bankovní licenci.