Nejčastější cíle českých dovolených jsou poslední roky stejné. Zájem se zvedá o Maďarsko

V minulých letech se na prvních pěti místech nejnavštěvovanějších zahraničních destinací pro dovolenou objevovaly ty samé země – Chorvatsko, Itálie, Slovensko, Rakousko a Řecko. Mířilo tam každoročně přes dvě stě tisíc lidí, kteří v nich strávili čtyři a více nocí. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu, které zpracovala Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Poslední tři roky výrazně vzrůstá zájem o Maďarsko. Podle Asociace cestovních kanceláří je i letos opět vysoký zájem o Slovensko.

Prostředí českých dovolených se poslední roky příliš nemění. Mezi pěti nejčastějšími destinacemi se opakují tytéž země. Jenom se místy mění jejich pořadí. V loňském roce se tak po dominanci Chorvatska výrazně vyšvihlo Slovensko, které zaznamenalo meziroční nárůst o 75 procent. Ukázala to data Českého statistického úřadu.

„V počtech dovolených výrazně posilují v posledních třech letech země s blízkou dojezdovou vzdáleností, jako jsou Slovensko a Maďarsko, v letošním roce i Rakousko a Polsko,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková. V letošním roce také očekávají nárůst v desítkách procent v případě Bulharska.

Čeští turisté v roce 2016
Zdroj: ČT24

Podle údajů Asociace cestovních kanceláří zájem o Slovensko pokračuje i letos. Podle asociace do konce září zamířilo na Slovensko zhruba 900 tisíc turistů, o něco méně si vybralo Chorvatsko – 850 tisíc.

Pokud jde o arabské země, u nich se spolu s Francií každý rok sleduje proměnlivá návštěvnost. Francie tak podle dat ČSÚ zaznamenala pokles 22 procent v roce 2014, v dalším roce zase dosáhla nárůstu o 20 procent. „Letos lze očekávat pokles minimálně ve výši 20 procent,“ dodala Petříčková.

Rapidní propad letos zaznamenalo Turecko, a to během hlavních dvou měsíců, července a srpna. Jednalo se o propad až 50 procent.
Stanislav Zíma
mluvčí EXIM tours

U Egypta, Turecka a Tuniska se návštěvnost snižuje. „Největší pokles vidíme u Tuniska, z důvodu bezpečnostních obav poklesl zájem českých turistů v roce 2015 o 55  procent,“ přiblížila výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Nespokojenost se zájezdem vede k reklamacím

Dvě třetiny lidí si letos koupily letecký zájezd. Celkem cestovní kanceláře odvezou na dovolenou každý rok více než dva miliony Čechů, reklamaci podá zhruba procento z nich.

Události ČT: Češi letos nejvíc opět míří na Slovensko a do Chorvatska (zdroj: ČT24)

„Obdrželi jsme přes léto 1381 reklamací. Z celkového počtu 160 tisíc prodaných zájezdů se v našem případě jedná o méně než jedno procento,“ přiblížil mluvčí agentury Invia Michal Tůma s tím, že nakonec uznali dvacet procent reklamací.

„V prvním kole posuzuje reklamaci jen cestovní kancelář. Rád bych doporučil klientům, aby už u základní reklamace napsali představu, jak si přejí tu reklamaci vyřešit,“ podotknul mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Například to, kolik peněz chtějí z ceny zájezdu vrátit nebo jiný návrh na vypořádání.

Pokud se klienti s cestovní kanceláří nedohodnou, mohou se obrátit na Českou obchodní inspekci, případně i na soud.