České skupiny EPH a PPF mohou ovládnout doly a elektrárny v Německu. Brusel souhlasil

Evropská komise nemá námitky proti převzetí dvou firem švédské společnosti Vattenfall v Německu českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) v konsorciu se společností PPF Investments. Komise ve čtvrtek uvedla, že transakce nebude mít nepříznivý vliv na hospodářskou soutěž na odpovídajících trzích.

Švédská vláda prodej dolů a tepelných elektráren státní švédské firmy Vattenfall v Německu schválila přes protesty ekologů počátkem července.

Prodávané firmy zaměstnávají v Sasku a Braniborsku kolem 8000 lidí. EPH se podle médií zavázal, že do konce roku 2020 nebude v převzatých dolech a elektrárnách propouštět.

Transakci, která se týká firem Vattenfall Europe Generation a Vattenfall Europe Mining, posuzovala Komise s ohledem na možné dopady na trh s hnědým uhlím, dodávky prachového hnědého uhlí v Německu a výrobu a velkoobchodní dodávky elektrické energie.

Na trhu s hnědým uhlím není mezi účastníky konkurenční vztah, Vattenfall vyvíjí v Německu aktivity v Lužici – tedy v Sasku a v Braniborsku, zatímco EPH prostřednictvím své dceřiné firmy Mibrag provozuje povrchové doly ve středním Německu, připomněla komise v tiskové zprávě.

V důsledku německé energetické politiky zaměřené na snížení emisí CO2 bude hnědé uhlí navíc v nadcházejících letech čelit rostoucí konkurenci ze strany jiných zdrojů energie, jako je zemní plyn, což bude smluvní strany po provedení transakce výrazně omezovat.
Z vyjádření Evropské komise

Na trhu prachového hnědého uhlí bude i po spojení podnik čelit velké konkurenci ze strany RWE, která si v tomto odvětví udržuje vedoucí postavení na trhu, uvedla komise.

Společný podnik také podle ní nebude mít schopnost, ale ani motivaci, znemožňovat zákazníkům přístup k dodávkám elektrické energie, a to vzhledem k omezené nahraditelnosti dodávek hnědého uhlí, existenci dlouhodobých smluv a vzájemné závislosti dodavatelů a zákazníků.

  • Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií.
  • Ve firmě PPF Investments má menšinový podíl nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF Investments operuje nezávisle na finanční skupině PPF, ve které má Kellner majoritu. Ten přes ni ale investuje do nových projektů.
Vydáno pod