Hotely v Bruselu si snižují počet hvězdiček, v době škrtů se luxus nehodí

Brusel – Firmy i politici na svých pracovních cestách šetří. Pocítil to i Brusel, kde sídlí evropské instituce – zažívá totiž úbytek přepychových hotelů. Řada těch pětihvězdičkových se dokonce sama proměnila na čtyřhvězdičkové, aniž by snížily kvalitu a cenu. Pomůže jim to udržet zákazníky, mezi něž patří především politici.

Za čtyři roky krize srdce Evropské unie přišlo o šest pětihvězdičkových hotelů. Ty si dobře uvědomují, že významnou část jejich zákazníků tvoří evropští politici, kterým v době úspor záleží na jejich image.

„Jakožto vládnímu představiteli by se mi asi líp říkalo, že jsem měl v Bruselu pohodlný pobyt v hotelu se čtyřmi hvězdami než s pěti,“ říká hoteliér Jan Nielsen, který také požádal o odebrání jedné hvězdy. Kvalitu ani cenu přitom nesnížil a zákazníky udržel.

Jeho slova dokládají i návštěvy českého premiéra. Při summitech pobývá ve čtyřhvězdičkovém hotelu. Kdyby ale česká státní kasa zázračně zbohatla a zatoužil by po ubytování s jednou hvězdičkou navíc, výběr by měl menší než před krizí – zatímco v roce 2008 měl Brusel 16 pětihvězdičkových hotelů, teď jich má už jen 10.

Šéf bruselské hotelové asociace Rodolphe Van Weyenbergh z toho ale mrzutý není. Je rád, že hotely na změnu trhu reagují. Navíc se domnívá, že ve srovnání s ostatními městy je pro Brusel deset pětihvězdičkových hotelu tak akorát.

Za úbytkem pětihvězdičkových hotelů ale mohou být i daně. Kdo si jednu hvězdu ubere, odvádí méně. A i to se v době krize počítá.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)
Vydáno pod