Kalousek chystá černou listinu neplatičů DPH

Praha - Ministerstvo financí chce zveřejňovat seznamy dlužníků DPH. Píší o tom Hospodářské noviny. Na černé listině by se mohlo podle odhadu ministerstva ocitnout až 28 tisíc firem, se kterými by bylo riskantní obchodovat. Jejich odběratelům by se totiž mohlo stát, že zaplatí DPH dvakrát, protože od ledna mají za své obchodní partnery státu ručit, dodává deník.

Na daňových únicích tratí stát ročně asi 30 miliard, půlku z toho tvoří neodvedená DPH. Nové opatření, které má začít platit od ledna tomu má zabránit. Za odvedení DPH do státní kasy budou nově ručit obchodní partneři. Podnikatelé tak budou muset ministerský seznam hříšníků bedlivě sledovat, jinak se může stát, že daň zaplatí dvakrát.  

Firmy z ministerského seznamu tak zřejmě přijdou o zakázky. Partneři se s nimi totiž mohou začít bát obchodovat. Na seznam se však kromě chronických neplatičů mohou dostat i firmy, které se ocitly v druhotné platební neschopnosti. Tvůrci seznamu totiž nebudou zjišťovat, proč plátce daň neodvedl. Jasná definice, za jakých podmínek se firma či podnikatel na seznam dostane, neexistuje. Plátci stačí „závažným způsobem porušit své povinnosti vztahující se ke správě daně“, stojí v návrhu zákona. 

Kalousek: Nebojte, metodika bude včas

Definici kritizuje Hospodářská komora, podle které je příliš široká. Varuje, že správce daně bude mít příliš volnou ruku, která může svádět ke zneužívání. „Krok ministerstva je krok správným směrem, některá opatření jsou ale zbytečně drastická a povedou k administrativní zátěži řady seriózních podnikatelů. A definice černé listiny je příliš vágní. Nejen tento krok budeme chtít vlastním pozměňovacím návrhem na půdě sněmovny změnit,“ citují HN Michala Babáka z Věcí veřejných. Ministr financí Kalousek ale slibuje, že metodika, podle níž se budou nespolehliví plátci určovat, vznikne dříve, než začnou platit pravidla. 

Ostrá kritika zaznívá i z části ODS. „Je to levicová politika podobná režimu na Kubě, přenášení odpovědnosti státu na podnikatele,“ komentoval koncept blacklistu Boris Šťastný. 

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Kalouskův návrh prošel prvním čtením Poslanecké sněmovny, obsahuje i další novinky - například povinnost zveřejňovat své obchodní účty, podávat daňová přiznání elektronicky nebo zdaňovat přijaté zálohy. Nově registrovaní plátci budou mít také povinně měsíční zdaňovací období. Firmy se obávají zvýšení administrativy.