V pololetí přibylo přes třicet tisíc nových podnikatelů, méně než loni

V prvním pololetí bylo v Česku registrováno přes 34 tisíc nových podnikatelů, což je o čtyři procenta méně než ve stejném období loni. Celkový počet živnostníků ke konci června činil 2,06 milionu, nicméně podnikatelskou činnost vyvíjí pouze 48 procent z nich. Noví živnostnícinejčastěji podnikají v obchodu a jsou registrováni v Praze. Vyplývá to zaktuálních databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Z nových podnikatelů bylo 59 procent mužů a 39 procent žen, zbylá dvě procenta nebyla určena. Pětina nových živností byla vydána v obchodu. Celkový počet živnostníků se od konce roku 2015 do konce pololetí letos zvýšil o 9162. Podle interních odhadů poradenské společnosti Bisnode podnikatelskou činnost skutečně vyvíjí více než 987 800 podnikatelů.

„Podnikání na živnostenský list v ČR stagnuje. Na 34 tisíc nových podnikatelů připadá 25 tisíc zrušených živnostníků. V posledních několika letech totiž Češi preferují podnikání prostřednictvím společnosti s ručením omezeným, k jejímuž založení potřebují jen minimální základní kapitál,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (18,3 procenta), Středočeském kraji (12 procent), Jihomoravském (10,9 procenta) a Moravskoslezském kraji (9,5 procenta). V těchto čtyřech krajích začala v prvním pololetí letošního roku podnikat polovina všech nových podnikatelů, upozornila Štěpánová. Naopak nejméně jich bylo v Karlovarském (2,1 procenta) a Libereckém kraji (3,8 procenta).