Hospodářské vyhlídky eurozóny nejsou růžové, připouští ECB

Frankfurt nad Mohanem – Evropská centrální banka (ECB) ve své pravidelné měsíční zprávě připustila, že napětí na finančních trzích ohrožuje hospodářské vyhlídky eurozóny. Podle člena Rady guvernérů ECB Christiana Noyera je proto banka připravena intervenovat na trzích dluhopisů, aby snížila náklady na obsluhu dluhu nejohroženějších zemí. Problémy v eurozóně přesto neustávají – Řecko opět hlásí rekordní nezaměstnanost, Slovinsku padá rating a Italové se bouří proti škrtům.

„Nepochybujte o odhodlání Rady guvernérů a jejích možnostech jednat v rámci mandátu,“ uvedl Noyer, který je zároveň šéfem francouzské centrální banky, v rozhovoru s časopisem Le Point. „Náš zásah bude dostatečně velký na to, aby zásadně ovlivnil trhy,“ zdůraznil.

V Radě guvernérů má údajně intervence na trzích dluhopisů velmi silnou podporu a mělo by k ní dojít v brzké době. Noyer zašel nezvykle daleko a naznačil, že intervence bude mít citelné dopady a zaměří se na krátkodobé dluhopisy.

Noyer se nicméně nedomnívá, že intervence, kterou teď ECB připravuje, je v rozporu s právní úpravou EU. Mandát ECB podle něj totiž zahrnuje mimo jiné ochranu celistvosti eurozóny. Z toho důvodu prý neexistuje ani plán, který by eurozónu připravoval na odchod Řecka.

Problémy v eurozóně neustávají

Mnohé země s jednotnou měnou ale dál balancují nad propastí. Dvacet tři procent Řeků nemá práci a vláda chystá pod tlakem věřitelů další škrty. „Hledáme ten nejúčinnější a nejméně bolestivý způsob, jak snížit náš dluh. Naším největším problémem je nezaměstnanost,“ říká řecký premiér Antonis Samaras. Odbory přesto varují před sociální explozí.

Po horkém létě tak zřejmě čeká nejen Řecko, ale celou Evropu horký podzim. Francouzské hospodářství se řítí do recese, britské stagnuje a italská vláda schválila škrty ve výši 26 miliard eur, proti kterým hlasitě protestují tamní odbory. Potíže má i Slovinsko, jemuž ratingové agentury náhle snížily hodnocení.

Prezident ECB Mario Draghi nicméně už dříve prohlásil, že udělá cokoliv, aby zabránil rozpadu eurozóny. Euro totiž považuje za nevratný projekt.

Po horkém létě čeká eurozónu horký podzim (zdroj: ČT24)