Po potížích se mzdami nastal v Kovosvitu spor o prémie

Zaměstnanci strojírenské firmy Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí, která má finanční problémy, dostanou pouze 76 procent ze srpnové mzdy. Zhruba čtvrtinovou část, kterou představují prémie, jim majitel chce dát později. Desítky lidí už proto daly výpověď. Řekl to předseda podnikových odborů Jiří Ryzka.

„S touto variantou jsme nepočítali a tento stav nás rozhodil. I když máme slíbeno, že peníze dostaneme v následujících měsících, tak už desítky lidí daly výpověď. Důvodem bylo i to, že nám nikdo nebyl schopný říct, kdy dostaneme zbytek peněz,“ uvedl Ryzka.

Podle něj odešlo například zhruba 20 lidí ze slévárny, kde pracuje přibližně 130 lidí. „Jednalo se ale o lidi na klíčových pozicích, které budeme velmi těžko nahrazovat,“ dodal Ryzka.

Počátkem září dostali zaměstnanci Kovosvit na své účty zpožděné červencové mzdy. Peníze na výplaty poskytl zadlužené firmě nový investor Nordic Investors.

Pokračují práce na financování

Podle mediálního zástupce společnosti Kovosvit Karla Samce dostanou zaměstnanci peníze v řádném výplatním termínu – tedy k 15. září 2016. „V plné výši bude vyplacena základní mzda a zákonné příplatky, jako jsou například přesčasy, noční a všechny výhody dojednané v platné kolektivní smlouvě, například příspěvky na penzijní připojištění,“ uvedl Samec.

Dodal, že za měsíc srpen nebudou vyplaceny prémie, které jsou nenárokovatelnou složkou mzdy. „Jsou totiž vázány na splnění výkonů (určitých ekonomických ukazatelů) firmy, a pokud tyto podmínky nejsou splněny, nemohou být prémie vyplaceny,“ řekl.

Firma podle něj každý den vede jednání, která směřují ke stabilizaci společnosti. „Finalizují se kupříkladu smlouvy na poskytnutí druhé tranše provozního financování, což opět firmě pomůže stabilizovat její provozní situaci,“ uvedl Samec.