Nadbytek ropy podle IEA potrvá nejméně do poloviny roku 2017

Nadbytek dodávek na trhu s ropou bude v důsledku zpomalení růstu poptávky přetrvávat minimálně do poloviny příštího roku. Předpověděla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na ropném trhu.

Růst produkce rafinerií bude podle IEA v letošním roce nejpomalejší za poslední desetiletí, což má negativní dopad na poptávku po ropě. „Převis nabídky nad poptávkou bude pokračovat nejméně do poloviny příštího roku,“ uvedla organizace. 

IEA snížila odhad letošního růstu poptávky po ropě na 1,3 milionu barelů denně z dříve předpokládaných 1,4 milionu barelů denně. Odhad růstu poptávky pro příští rok nicméně ponechala beze změny na 1,2 milionu barelů denně.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. V současnosti se cena severomořské ropy Brent pohybuje kolem 48 dolarů za barel, zatímco ještě v první polovině roku 2014 výrazně přesahovala hranici 100 dolarů za barel.

Rusko a Saúdská Arábie se začátkem minulého týdne dohodly na spolupráci ve snaze stabilizovat trh s ropou, žádná konkrétní opatření na podporu cen ale zatím nepředstavily. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak signalizoval, že jeho země je připravena přikročit ke zmrazení těžby ropy. Jeho saúdskoarabský protějšek Chálid Fálih ale řekl, že zmrazení těžby v současné době nepovažuje za nutné.

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by o možnosti zmrazení těžby a dalších opatřeních na podporu rovnováhy trhu měli jednat v závěru tohoto měsíce na neoficiální schůzce v rámci energetické konference v Alžírsku. Rusko a Saúdská Arábie jsou největšími producenty ropy na světě. Saúdská Arábie kartel OPEC vede, Rusko jeho členem ale není.