Krize ve stavebnictví nebere konce

Praha - České stavebnictví je na tom čím dál hůř. Proti loňskému červnu se propadlo o osm a půl procenta, což je o celých pět procent horší výsledek než v květnu. Největší úbytek zaznamenali statistici u velkých inženýrských staveb, výrazně míň je i nových bytových projektů.

Zakázek na stavbu bytových domů je málo. A v následujících měsících se to asi nezmění. Bytů je dost a investoři tak s novými projekty nepospíchají.    

„Těch dokončených bytů je tolik, protože to byla hurá akce, ale teď přišlo vystřízlivění. Je spousta projektů, které budou prázdné, a developeři počítají ztráty,“ tvrdí Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Počet volných bytů v Praze trhá rekordy - podle některých odhadů jich tu je asi sedm tisíc. A další na trh přicházejí každým dnem, a to nejen z dílny developerů - do realitních nabídek se dostávají i nemovitosti, které prodávají banky kvůli nespláceným úvěrům. „V loňském roce jsme prodali zhruba tolik nemovitostí jako za polovinu letošního roku,“ tvrdí ředitel odboru marketingové komunikace v Hypoteční bance Bohdan Suchánek.

Byty, a to především ty v novostavbách, by měly podle realitních expertů ještě zlevnit - poptávka je totiž minimální. I proto počet nově zahájených staveb bytů byl na začátku léta o pětinu nižší než loni.

Nemovitosti v Česku nezlevňují tolik jako v ostatních státech

Ceny nemovitostí v porovnání třeba s Irskem klesly za poslední čtyři roky asi o 60 procent, ve Španělsku o polovinu a v Anglii o čtvrtinu. Oproti tomu v Česku byty zlevnily asi o 20 procent.

Krize se podepsala i na klesajícím počtu zaměstnanců ve stavebních firmách - od června jich přišly o práce asi čtyři procenta.