Vyměňte si s cizincem dům aneb dovolená trochu jinak

Praha - Češi teprve přicházejí na chuť výměnné dovolené, a to ve snaze ušetřit a touze po alternativním cestování v jednom. Na internetu nabídnou svůj byt nebo chalupu a na oplátku tráví dovolenou v domě svých zahraničních hostů. Ve světě už delší dobu tento způsob volí miliony lidí.

Například Ingrid Gladišová nabídla v loňském roce na výměnném serveru svojí chalupu na Slovensku. Poté se jí ozvala rodina z Bretaně, a Ingrid tak na oplátku vyrazila do Francie. „Uvítal nás tam nějaký kamarád, ukázal nám, co budeme potřebovat. To samé sem já zorganizovala na Slovensku,“ vysvětlila Gladišová. Nakonec se jí takový způsob dovolené zalíbil a letos se chystá do Španělska. 

Příznivci výměnné dovolené se shodují , že nejde jen o to ušetřit. Jejich cílem je hlavně poznat cizí zemi očima místních. „Cítíte se tam jako doma - jezdíte nakupovat rohlíky ráno na jejich kole, stojíte ve frontě s lidmi, kteří bydlí vedle vás. A v sobotu sekáte trávník jako oni,“ říká provozovatel české pobočky serveru Intervac Antonín Macháček. 

Výměnný server
Zdroj: ČT24

Češi se přitom vyměnit svojí postel za cizí teprve učí. Jsou konzervativnější než lidé v západní Evropě a také se více bojí. Provozovatelé výměnných serverů ale jejich obavy mírní tím, že je o nemovitost dobře postaráno. 

Antonín Macháček, provozovatel české pobočky serveru Intervac

„Pokud vám někdo v nemovitosti pobývá, je to bezpečnější, než když jedete na měsíc pryč a necháte váš rodinný domek komukoliv napospas.“ 

Oblibu v poslední době získává taky takzvaný couchsurfing, skrze který si hlavně mladí cestovatelé navzájem přes speciální server nabízí přespání u sebe na gauči. V Česku nabízí takové ubytování zhruba osm tisíc lidí. Nejvíce v Praze, ale taky v Brně nebo Ostravě. 

Výměnná dovolená (zdroj: ČT24)

Přes výměnné servery můžete nabízet svůj byt, chalupu i domek na venkově. Nejvíce výměn se ale uskuteční mezi evropskými hlavními městy. „Cizinci nejvíce z České republiky znají Prahu, takže proto mají největší zájem o pražské byty,“ dokládá provozovatelka serveru Home Exchange Hana Ferstl Darlington.

Vydáno pod