Brusel chystá další kolo daňového souboje s nadnárodními firmami

Evropská komise v blízké době předloží další návrhy s cílem zamezit nadnárodním firmám vyhýbat se placení daní. Novinářům to v pátek řekl komisař pro hospodářské, měnové a daňové otázky Pierre Moscovici.

Podle Moscoviciho komise plánuje navázat na směrnici, která má zamezit takzvanému agresivnímu daňovému plánování a na které se členské státy evropské osmadvacítky dohodly letos v červnu. „Časy se mění. Situace si vyžaduje transparentnost a daňovou spravedlnost pro všechny včetně nadnárodních společností,“ řekl.

Je nevyhnutelné, abychom si zvykli, že žijeme ve světě, ve kterém se transparentnost stává pravidlem. Nadnárodní společnosti musejí vědět, že daně musejí platit tam, kde vytvářejí zisk. My jako komise navrhneme další kroky.
Pierre Moscovici
komisař pro hospodářské, měnové a daňové otázky

Evropská komise již loni oznámila, že se chce znovu pokusit prosadit společný konsolidovaný základ podnikových daní. První návrh ještě z roku 2011 narazil u některých členských zemí EU.

Téma daní se v EU dostalo do pozornosti po srpnovém rozhodnutí Evropské komise, že Irsko poskytovalo americké technologické společnosti Apple selektivní daňové výhody a že Apple musí Irsku doplatit na daních až 13 miliard eur (více než 350 miliard korun) plus úroky.

Irská vláda oznámila, že se vůči rozhodnutí komise odvolá. Zároveň tvrdila, že verdikt podkopává dlouhodobou strategii Irska lákat nadnárodní podniky pomocí nízkých daní.