Moravskoslezské firmy kritizují novou energetickou koncepci

Ostrava - Nová energetická koncepce státu vyvolala v Moravskoslezském kraji kritiku. Podle tamních firem neřeší problémy regionu, jako je kvalita ovzduší nebo velká závislost na uhlí. Teplárny navíc kritizují rozpor mezi koncepcí a realitou, podle nich do teplárenství vnáší nejistotu.

Ministerstvo průmyslu představilo hlavní body nové energetické koncepce státu, konečný dokument bude znám na konci srpna. Dlouho očekávaný dokument ovšem v současné podobě firmy neuklidnil. Je podle nich dost obsáhlý, přitom ale jen obecný a v rozporu s realitou. 

Zdeněk Duba, předseda představenstva, Dalkia ČR

„Podpora teplárenství je deklarovaná slovně, ale v praxi jsou spíše činěny kroky, které to teplárenství destruují.“ 

Stát například propaguje souběžnou výrobu tepla a elektřiny nebo větší využití obnovitelných zdrojů energie. Firmy investovaly stovky milionů, ale teď o podporu mají přijít, a to se může vymstít. „Důsledky například dalšího významného rozvoje obnovitelných zdrojů můžou být zvyšování cen elektrické energie a tepla, a to by bylo nepříjemné,“ vysvětluje ředitel firmy Vítkovice Power Engineering Martin Pecina. 

Kritika energetické koncepce (zdroj: ČT24)

Koncepce prý neřeší kvalitu ovzduší ani závislost na uhlí

Firmy tak volají hlavně po tom, aby vlády neměnily tak často svá rozhodnutí nebo svých předchůdců. „Energetika potřebuje jistotu, nejlépe na několik desítek let. My si musíme zajistit palivo, investovat ohromné zdroje financí a není možné v prvním poločase měnit způsob hry,“ říká předseda představenstva společnosti Dalkia ČR Zdeněk Duba. 

Pavel Bartoš, viceprezident Hospodářské komory ČR

„To, co tam schází z pohledu regionu, a to nás asi tíží nejvíc, to je třeba kvalita ovzduší versus energetika, versus spalování uhlí.“

Manažeři naopak oceňují, že stát v koncepci zdůraznil potřebu modernizovat zastaralé sítě a zajistit bezpečnost dodávek energií. Moravskoslezský kraj je zranitelnější než jiné regiony. Potřebuje totiž více energie, než sám vyrobí. Hospodářská komora ale upozorňuje, že hlavní problém kraje není v koncepci. Manažeři se shodují, že po zkušenostech z minulých let teď budou důležité hlavně konkrétní kroky ministerstva průmyslu a Energetického regulačního úřadu.