Kvůli pochybné zakázce se v CzechInvestu třesou židle

Praha – Generální ředitel státní agentury CzechInvest, která má do Česka lákat zahraniční investory, odvolal šéfa divize investic Radka Šoltyse. Důvodem byl pochybný tendr na vyhledávání nemovitostí pro zahraniční investory v hodnotě 3,2 milionu korun, který vyhrála společnost Glafin. Opozice i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba ovšem kvůli celému výběrovému řízení, které bylo nakonec zrušeno, kritizuje i generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka.

Důvodem je vypsání veřejné zakázky za 3,2 milionu korun na vyhledávání nemovitostí pro zahraniční investory. To už v budoucnu neměl dělat stát, ale firma Glafin. Doporučovala by tak investice v řádech stovek milionů korun.

„Problémem je, že se činnost, která má být základní náplní této organizace (tzn. CzechInvestu – pozn. red.) vyvádí někam ven. Hodnota té zakázky je nesrovnatelná s tím, o jakých objemech finančních prostředků měla vybraná firma rozhodovat,“ upozorňuje Stanislav Beránek z organizace Transparency International, která kontroluje průhlednost státní správy.

Poté, co postup CzechInvestu kritizovala opozice i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), v úřadu skočnil šéf divize investic Radek Šoltys. „Pan ředitel Šoltys mi nabídl rezignaci, kterou jsem na základě vyšetření celého případu přijal,“ informoval generální ředitel organizace Miroslav Křížek.

Kritika ovšem směřovala i na jeho hlavu; ministerstvo, pod nějž CzechInvest spadá, totiž o tendru nevědělo. „Za problém považuji, že si takovou věc rozhodl pan ředitel Křížek sám a ani o tom neinformoval svého nadřízeného. A to jsem mu také v dopise vytkl,“ podotknul ministr Kuba.

Pochybné zveřejnění a pochybná známost

Server Česká pozice navíc tvrdí, že agentura v řádné lhůtě informaci o tendru neumístila na svém webu, ale teprve poté, co o něm server informoval a navíc se starším datem (12. července s datací 1. června). Samotný CzechInvest není schopen jednoznačně říci, zda se tendr na webu 1. června objevil.

Pochybnosti o vypsání zakázky může vzbuzovat i to, že se Křížek zná s jednatelem vítězné firmy Glafin Zdeňkem Hurským. Jak ředitel CzechInvestu, tak Hurský možný střet zájmů popírají. „Společnost Glafin byla standardně oslovena. Před 9 lety jsem krátce pracoval ve firmě, kterou řídil pan Křížek. Nejsme ve styku ani komerčním ani jiném. Jakoukoli podjatost vylučuju,“ napsal Hurský v SMS. Generální ředitel CzechInvestu ve funkci nadále zůstává.

Reportáž Romana Gazdíka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod