Zahraniční investoři: V Číně je draho, na rozdíl od Vietnamu

Hanoj - Ještě levnější než čínští dělníci jsou ti vietnamští. Tuto výhodu nyní východoasijská země pociťuje především díky sílícímu přílivu zahraničních investic. Zemi si oblíbily například firmy z technologického sektoru, mezi nimi i jihokorejský Samsung nebo čínský Foxconn.

Vietnam je obecně levnější zemí, než je Čína. A to platí jak pro náklady na živobytí, tak pro pracovní sílu. Čínští dělníci se například v posledních letech začali ve velkém bouřit proti nízkým mzdám a dlouhé pracovní době. Tato vlna odporu zatím do Vietnamu nepronikla. Podle švýcarského deníku Le Temps dostalo v roce 2010 vyšší plat celkem 85 procent dělníků a v továrně si za měsíc průměrně vydělají 141 dolarů (zhruba 2 885 korun). 

Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti a majitel marketingové firmy WMC 

„Měsíční plat kvalifikovaného dělníka v Hanoji nebo v Hočiminově Městě činí v přepočtu 100 až 130 amerických dolarů. Středoškoláci mají měsíční platy v přepočtu 200 až 250 amerických dolarů a vysokoškoláci 360 až 500 amerických dolarů… Platy dělníků v některých provinciích nebo na vesnicích jsou menší než v Hanoji nebo v Hočiminově Městě, někde i poloviční. Vietnamci i na stavbách domů i nových silnic jsou zvyklí pracovat na tři směny, ve dne i v noci prostě pracují. Nikdo nereptá, protože si váží práce.“

Do Vietnamu se začaly přesouvat i čínské firmy

Také proto se investoři začali obracet na Vietnam a vedle západních společností do této jihoasijské země přesouvají výrobu i čínské firmy. Podle Le Temps průměrná mzda ve velkých vietnamských továrnách nepřesahuje 85 dolarů (zhruba 1 740 korun). 

  • Ho Či Minovo Město autor: Jon Arnold Images, zdroj: Isifa
  • Vietnamská továrna zdroj: ČT24

Kien Thanh Bui, ekonom

„Vietnamská pracovní síla je levná, ale stále potřebuje vzdělání a trénink, pokud má splnit požadavky zahraničních investorů. Navíc Vietnam potřebuje zlepšit infrastrukturu jako cesty, železnice a přístavy.“

Například vietnamské švadleny si ale na svou práci nestěžují. „Myslím, že se moje firma poměrně hodně rychle rozrostla. Máme zajištěný příjem, takže dělníci mají dobrou motivaci,“ říká šička Thu Trang Nguyen patřící k tisícům těch, které pracují pro velkou čínskou oděvní společnost. Firma šije pro evropské a americké značky a měsíčně vyváží na čtvrt milionu kusů oblečení. 

Ve městě Bac Ninh, které se nachází 40 kilometrů severně od Hanoje, je trend přílivu zahraničních firem znát. Ještě před pár lety tam byla rozsáhlá rýžová pole, která ale nedávno nahradily továrny světoznámých firem. Svou největší továrnu tady má i Samsung, který tu zaměstnává 9 600 lidí. Ve stejné zóně má Canon 8 500 dělníků a Foxconn pak 5 600. S příchodem dalších investorů však i Vietnamce čeká tlak na růst mezd, jak se tomu děje v Číně.

Zájem o Vietnam (zdroj: ČT24)