Ceny povinného ručení dosáhly svého minima

Praha - Ceny povinného ručení, které v posledních letech vytrvale klesaly, by měly začít opět mírně růst. Jejich další pokles je totiž neudržitelný, protože na nových pojistkách všechny pojišťovny dle svých slov prodělávají. Podle největších pojišťoven letos v povinném ručení dále rostly náklady na úhradu škod, a to zejména škod na zdraví.

„Každoročně se zvyšuje objem vyplacených peněz na škody z povinného ručení, přesto jsme byli již minimálně tři roky svědky snižování cen povinného ručení. Pojistné u nově uzavíraných pojistek dokonce loni klesalo nejrychleji za poslední roky,“ uvedla mluvčí Allianz Dagmar Koutská. Dlouhodobě je ale tento trend podle ní neudržitelný, neboť pojišťovny by nebyly schopny z vybraného pojistného vytvářet dostatečné rezervy na úhradu škod, a uspokojovat tak nároky poškozených účastníků dopravních nehod.  

Objem škod vyplácených z povinného ručení každoročně narůstá. Hlavní negativní proměnnou jejich vývoje jsou škody na zdraví, jejichž objem meziročně skokově roste, uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Tomáš Zavoral, mluvčí České pojišťovny:

„Na trhu pojištění motorových vozidel panuje regulérní cenová válka, a toto pojištění se tak dostává na hranici ekonomické únosnosti. Začátkem loňského roku spadly ceny nových smluv meziročně až o pětinu. Na nových pojistkách dnes všechny pojišťovny v průměru prodělávají. Jediné, co jim umožňuje přežít, jsou pojistky uzavírané v předchozích letech.“

„V meziročním srovnání škod máme nárůsty v řádech jednotek procent. Platí to jak u škod 'plechových', tak ještě výrazněji u škod na zdraví. Pojišťovny budou muset sáhnout ke zdražení cen u povinného ručení, které se bude pohybovat diferenciovaně u různých skupin klientů,“ sdělila i mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

Cenové otřesy nás ale nečekají

Ceny povinného ručení se již dostaly na své minimum a příliš klesat nebudou, míní i ředitel internetového srovnávače Česképojištění.cz Pavel Ronovský. „Přesto nás ale pravděpodobně žádné velké cenové otřesy nečekají. Očekáváme postupné zdražování v řádu jednotek procent,“ dodal. 

Pavel Ronovský, ředitel portálu česképojištění.cz:

„Na trhu se objeví 70 tisíc klientů Direct pojišťovny, která nedávno ukončila svoji činnost. O tyto klienty, jimž postupně končí pojistné smlouvy, se nejspíš strhne boj, v němž jednou z neúčinnějších zbraní bude právě cena.“

Pojistné za poslední 4 roky kleslo až o třetinu

Průměrné roční pojistné nových smluv povinného ručení osobních automobilů v prvním čtvrtletí 2012 kleslo proti roku 2008 v jednotlivých tarifních skupinách podle společnosti Deloitte o 21 až 35 procent. Mezi hlavní příčiny poklesu cen patří cenová válka mezi pojišťovnami.

Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje je podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Pojišťovny nabízejí klientům čím dál víc možností připojištění k povinnému ručení, nabízejí též různé slevy. Srovnání jednotlivých produktů pojišťoven je tak obtížné.

Jak se zachovat při nehodě

Vytáhněte klíčky ze zapalování a zkontrolujte, zda nebyl nikdo zraněn a nepotřebuje pomoc. Místo nehody viditelně označte výstražným trojúhelníkem. Pokud je to možné, s auty nijak nemanipulujte a ponechte je přesně na místě, kde po nehodě stojí. Součástí vašeho povinného ručení je asistenční služba, neváhejte ji proto použít. Pokud škoda na vozidlech nepřesáhne 100 tisíc korun a nikdo nebyl zraněn, nemusíte k nehodě volat policii. V takovém případě se snažte s dalšími účastníky domluvit, ujasněte si, kdo nehodu zavinil, a vyplňte formulář „Oznámení škodné události“. Ten následně viník nehody předá své pojišťovně.

Pokud formulář nemáte, zaznamenejte na čistý papír datum, čas a průběh nehody, informace o poškození vozidel, čísla pojistek a poznávací značky všech účastníků. Může se také stát, že se viník bude snažit z místa nehody ujet. V takovém případě si zkuste zapamatovat SPZ jeho automobilu a neprodleně volejte policii.

Pokud existují svědci nehody, poznamenejte si na ně kontakt. Pokud to jde, snažte se poškozená auta vyfotografovat. Předpokládáte-li, že škoda na některém z nich bude vyšší než 100 tisíc korun nebo došlo k poškození okolních dopravních značek či svodidel, volejte policii, která nehodu vyšetří a zaprotokoluje.

Nehoda
Zdroj: ČT24