Komerční banka hlásí nejlepší kvartální výsledek od krize

Praha - Komerční bance, která patří k největším bankovním skupinám v Česku, vzrostl v prvním pololetí meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. Analytici přitom odhadovali čistý zisk na sedm maximálně 7,26 miliardy korun. Meziroční nárůst zisku ovlivnilo zejména loňské znehodnocení řeckých státních dluhopisů.

Banka poskytla svým klientům o osm procent více úvěrů než loni, v hodnotě 456,2 miliardy korun. Objem vkladů od klientů zrychlil růst meziročně na 6,5 procenta, jejich celkový objem dosáhl 582,4 miliardy. 

Nejlepší čtvrtletní výsledek od krize

V samotném druhém čtvrtletí vykázala banka rekordní čistý zisk 4,1 miliardy korun. V meziročním srovnání čistý zisk téměř zdvojnásobila. „Pomohl jí k tomu zisk z prodeje podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance a také výrazný meziroční pokles nákladů rizika,“ vysvětlil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Výsledky Komerční banky
Zdroj: ČT24

Na více než 11 miliard se meziročně vyšplhaly čisté úrokové výnosy. Díky vyšším úrokovým příjmům a ziskům z finančních operací a několika jednorázovým položkám vykázala KB nárůst provozních výnosů o pět procent na téměř 17 miliard korun. Provozní náklady banky klesly o 0,3 procenta 6,5 miliardy.

Kompletní výsledky najdete zde.

Skupina KB evidovala ke konci června 2,5 milionu klientů. Samotná banka měla 1,6 milionu klientů, což je meziročně o 1,5 procenta více, z toho 1,339 milionu byli občané. Dalších 262 000 zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací. Modrá pyramida měla 629 000 zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo 519 000 lidí.

Komerční banka
Zdroj: isifa/Euro/Pinkas Martin

Čtvrtletní zisk majitele Komerční banky výrazně klesl

Naopak nedařilo se většinovému vlastníkovi KB, francouzské bankovní skupině Société Générale. Její čistý zisk se ve druhém čtvrtletí propadl o více než dvě pětiny na 433 milionů eur (11 miliard korun) kvůli jednorázovým odpisům v divizích TCW a Rosbank.

Pavel Čejka, člen představenstva KB pro strategii a finance 

To, co považujeme za velmi dobré, je, že pokračuje růst úvěrového portfolia. Úvěry narostly o osm procent v porovnání s minulým rokem. Rostou také depozita, takže celkově považujeme výsledky za velmi solidní. 

Česká ekonomika, přestože je v nějaké mírné recesi, HDP v letošním roce mírně klesá, tak přece jenom je poměrně odolná. Situace jak českých podniků, tak i českých domácností, je poměrně solidní. Rostou stále ještě hypotéky, úvěrování domácností a i financování podniků se poměrně dobře daří. Zároveň v prostředí, které není úplně lehké a které se bude mírně zhoršovat ve druhé polovině roku, se zaměřujeme i na úspory nákladů, a i tam jsme dokázali mírně snížit náklady. 

Po celý rok čekáme růst úvěrů někde kolem pěti procent, podobný růst depozit, takže růst financování našich klientů bude pokračovat. Růst výnosů bude poněkud pomalejší, ale i tak tam jedno až dvě procenta růstu výnosů čekáme.

Co se týče rivalů KB, v úterý oznámila výsledky Česká spořitelna, která v pololetí vykázala konsolidovaný čistý zisk 8,22 miliardy korun. Ostatní velké tuzemské banky dosud výsledky za pololetí nezveřejnily.

„Komerční banka i Česká spořitelna si v poslední době ještě posílily své postavení v rámci mateřských skupin a nyní obě banky tvoří podstatnou část zisků obou skupin. Znovu to potvrzuje, že český bankovní trh je ve velmi dobré kondici, s níž již vstupoval do celé finanční krize, a drží si ji i v současné době,“ dodal Hatlapatka.

Komerční bance vzrostl zisk o 38,8 procenta (zdroj: ČT24)