Vypukla největší soudní bitva mezi Samsungem a Applem

San José - V kalifornském San José začala klíčová soudní bitva o patenty mezi firmami Apple a Samsung. Je to vůbec největší spor, který kdy mezi sebou dvě technologické firmy vedly. Jde v něm o miliardy dolarů a o nadvládu nad jedním z nejdůležitějších a nejlukrativnějších trhů na světě.

Do boje vytáhl loni Apple, když obvinil svého jihokorejského konkurenta z toho, že okopíroval design Applu u svých telefonů a tabletů. U federálního soudu proto žádá kompenzaci ve výši dvou a půl miliardy dolarů, dostat by ale mohl i víc.

„Odškodnění by se mohlo vyšplhat až na několik miliard dolarů - celková částka by se totiž mohla znásobit až třikrát, pokud by soud rozhodl, že Samsung všechno dělal úmyslně,“ tvrdí Čchang Chun, americký patentový advokát.

Samsung má strach z neúspěchu

Samsung navíc už v předkole bitvy utrpěl první porážku. Na začátku července totiž soudkyně Lucy Kohová předběžně zakázala prodej tabletů Samsung Galaxy a telefonů Nexus na americkém trhu. Právníci Samsungu se teď obávají, že porotu tento verdikt ovlivní. Neprospěje jim ani to, že soud se odehrává na americké půdě.  

„Členové poroty jsou lidé z Kalifornie. Takže ve sporu korejské společnosti s místní firmou, která dává práci spoustě lidí, nemůžeme vyloučit, že porota bude rozhodovat nacionálně,“ doplňuje Hoon Lee Chang, americký patentový advokát.

Podle právníků má navíc Apple i velkou oporu v amerických zákonech. Podle řady lidí je patentový zákon pojat příliš široce a dává převahu tomu, kdo si patent zaregistruje první. „Teď má de facto Apple patent na všechna zařízení obdélníkového tvaru se zaoblenými hranami. Ale dá rozum, že takový design může vymyslet kdokoli jiný i bez toho, aby Apple kopíroval,“ říká Charles Babcock z Information Week.

Samsung: Telefony vyvíjíme od 90. let, Apple nás chce potlačit

Samsung se brání tím, že telefony vyvíjí od 90. let, zatímco Apple přišel se svými produkty na trh až v roce 2007 a teď chce konkurenta potlačit v rozporu s pravidly byznysu. Primárně se totiž hraje o převahu na dvousetmiliardovém americkém trhu.

„Pokud by měl Samsung platit miliardy dolarů, byl by to velký zásah do jeho chodu. Kteroukoli jinou menší firmu by to pravděpodobně položilo,“ upozorňuje Babcock.

Samsung nespoléhá jen na soud v Americe a v protiofenzivě žaluje Apple u soudů v Německu a v Británii. Podle analytiků si tak obě firmy připravují pozici pro mimosoudní vyrovnání. Stejně se totiž zatím postupovalo ve většině podobných případů.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)