Juncker: Eurozóna v rozhodující fázi boje o svou budoucnost

Berlín – Dluhová krize dospěla do zlomového bodu, kdy se rozhoduje o budoucnosti eurozóny. Myslí si to alespoň šéf ministrů financí zemí eura Jean-Claude Juncker. V boji proti krizi se v příštích dnech rozhodne o nových opatřeních. Juncker rovněž upozornil, že členské země eurozóny budou své kroky koordinovat s Evropskou centrální bankou (ECB). Právě její šéf Mario Draghi se pustil do nové tvrdé ofenzivy v boji s krizí. Dnes ho čeká schůzka s americkým ministrem zahraničí Timothym Geithenerem. Například ratingová agentura Moody's se nicméně k Draghiho snahám o záchranu eura staví skepticky.

„Dosáhli jsme rozhodujícího bodu,“ prohlásil Juncker v rozhovoru pro německý list Süddeutsche Zeitung. „Svět mluví o tom, zda bude eurozóna za několik měsíců ještě existovat,“ dodal. Členské země eurozóny podle něj nyní musí „všemi dostupnými prostředky“ demonstrovat své odhodlání zajistit finanční stabilitu měnové unie.

Členové eurozóny budou své kroky koordinovat s Evropskou centrální bankou. Společně musí zabránit výraznému nárůstu úrokových výnosů zadlužených zemí, jako je Španělsko a Itálie. Právě nárůst výnosů nyní vzbuzuje obavy z možného rozpadu eurozóny.

Šéf Evropské centrální banky je ovšem odhodlán udělat vše pro to, aby eurozónu zachránil. Dva úředníci z ECB pod podmínkou zachování anonymity sdělili, že Draghiho plán na záchranu eurozóny počítá s tím, že záchranný fond bude nakupovat dluhopisy také na primárním trhu. Na stole je rovněž další snížení klíčové úrokové sazby nebo poskytnutí dalších dlouhodobých půjček bankám.

Moody's v záchranu eura příliš nevěří

Ratingové agentury jsou nicméně ke snahám Evropské centrální banky skeptické. Agentura Moody's dnes uvedla, že i když se Draghi snaží koupit eurozóně čas, ECB nemůže vyřešit dluhovou krizi sama.

Řada ekonomů nicméně stále věří v úspěch snah o záchranu eurozóny. Draghi „vložil do hry svou osobní důvěryhodnost,“ uvedl hlavní ekonom londýnské pobočky UniCredit Bank Erik Nielsen. Draghi by to podle něj neudělal, kdyby si nebyl jist, že má podporu klíčových hráčů. „ECB pod vedením Draghiho se nebude jen poflakovat na finančních trzích, pokud bude cítit potřebu, udeří zdrcující silou,“ míní ekonom.

Mario Monti a Angela Merkelová
Zdroj: ČTK/AP/Gero Breloer

Zachraňovat euro hodlá Berlín, Řím i Paříž

Německá kancléřka Angela Merkelová a italský premiér Mario Monti se o víkendu dohodli, že učiní vše pro ochranu eurozóny a rychle zavedou opatření, na nichž se v červnu shodli evropští představitelé. Odhodlání zachránit eurozónu za každou cenu již v pátek spolu s Merkelovou demonstroval francouzský prezident François Hollande.

Evropští představitelé se na červnovém summitu Evropské unie v Bruselu dohodli na nových opatřeních ke zmírnění dluhové krize v eurozóně. Dohoda zahrnuje například vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny.