Opel zkrátí výrobu v Německu, protože se mu zhoršil odbyt v Británii

Německá automobilka Opel, která je divizí americké General Motors, zkrátí pracovní dobu ve dvou továrnách v Německu. Důvodem je nižší poptávka po modelech Corsa a Insignia po referendu o vystoupení Británie z Evropské unie, uvedla firma. Pro oba modely je Británie největším trhem.

Společnost dodala, že situace kolem takzvaného brexitu je nyní problémem pro každého, kdo podniká v Británii nebo dělá obchody s Británií.

Zopakovala také varování z minulého měsíce, že pokud hodnota britské libry zůstane do konce roku na současné úrovni, bude to mít negativní dopady na finanční situaci firmy v Evropě. Počet dní, kdy bude v závodech v Rüsselsheimu a Eisenachu kratší pracovní doba, bude záviset na objemu prodeje modelů Insignia a Corsa v Británii.

Počítání případných zpráv

Automobilka General Motors v červenci uvedla, že bude muset snížit náklady v Evropě, aby vykompenzovala případné ztráty až 400 milionů dolarů (9,5 miliardy korun) způsobené rozhodnutím Británie opustit EU. Po referendu klesl kurz libry k dolaru, což zdražilo dovoz součástek z kontinentální Evropy do Británie.

Analytici společnosti LMC Automotive ve své červencové zprávě uvedli, že General Motors je automobilkou, u které je nejpravděpodobnější, že ukončí výrobu v Británii, pokud náklady jejích továren v zemi porostou. Opel dováží motory pro modely Astra a Opel Sports Tourer vyráběné v britském závodě v Ellesmere Port z továren v kontinentální Evropě.

Vydáno pod