Maloobchodní tržby v Británii navzdory brexitu výrazně vzrostly

Britský maloobchod v červenci zaznamenal výrazný růst, a to navzdory obavám z negativních hospodářských dopadů referenda o odchodu Británie z Evropské unie. Statistický úřad oznámil, že maloobchodní tržby proti předchozímu měsíci vzrostly o 1,4 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters očekávali nárůst o 0,2 procenta.

Zvýšily se i tržby z prodeje oblečení, k čemuž přispělo příznivé počasí. Pokles kurzu britské libry navíc podpořil výdaje zahraničních turistů za luxusní zboží, jako jsou šperky či hodinky.

„Lepší počasí by mohlo být hlavním faktorem mimořádně příznivého vývoje prodeje oděvů a obuvi,“ uvedl hlavní ekonom statistického úřadu Joe Grice. „Jsou tady i známky toho, že slabší libra povzbuzuje zahraniční návštěvníky k utrácení,“ dodal.

Tržby z prodeje hodinek a šperků meziročně stouply o 16,6 procenta, což představuje nejprudší nárůst za téměř dva roky.

Údaje jsou prvním oficiálním ukazatelem vývoje spotřebitelské poptávky po červnovém referendu, ve kterém se Britové překvapivě vyslovili pro odchod z EU. Údaje o tržbách ale kolísají a britské centrální bance podle analytiků nebude k posouzení stavu spotřebitelských výdajů stačit zpráva za pouhý jeden měsíc.

Velké britské maloobchodní řetězce, včetně společnosti Tesco, uvedly, že výsledek referenda o takzvaném brexitu je zatím nijak výrazně neovlivnil. Spotřebitelská nálada v Británii ale podle průzkumu společnosti GfK v červenci utrpěla nejprudší pokles od roku 1990.

Britská centrální banka tento měsíc ve snaze ochránit ekonomiku před negativními dopady brexitu snížila úrokové sazby na nové rekordní minimum. Představila i další opatření na podporu hospodářského růstu, včetně nákupů vládních dluhopisů.

Vydáno pod