Bez peněz do eurofondů nelez: Ministři nebudou mít na spolufinancování

Praha - Přestože Evropská unie včera Česku obnovila proplácení části svých fondů, miliardy z Bruselu jsou dál v ohrožení. Nebezpečí nyní představují plánované škrty, kvůli kterým nebudou mít ministerstva na spolufinancování evropských projektů. Správce státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09) ale už nic zásadního v rozpočtu měnit nechce.

Do konce roku může Česko obdržet z evropských fondů skoro 90 miliard korun. Jenže radost z toho, že Evropská unie začne znovu podporovat české hospodářství, nemusí trvat dlouho. Sami ministři totiž varují, že na povinné spolufinancování nebudou mít.

Například ministerstvo dopravy má příští rok přijít o 7,5 miliardy. „Pokles o víc než sedm miliard, to by znamenalo nedočerpání operačního programu Doprava,“ varuje Lukáš Hampl, náměstek ministra dopravy. A zároveň dodává, že nedočerpání evropských peněz by mohlo ohrozit například dostavbu dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou.

Hledejte úspory v provozních nákladech, radí Kalousek

Škrtům čelí i další resorty – zemědělství se bude muset obejít bez téměř 3 miliard, místní rozvoj bude chudší o 1,7 miliardy a ministerstvo průmyslu o 900 milionů. Jak ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), tak ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) České televizi potvrdili, že by to mohlo znamenat nedostatek prostředků na kofinancování projektů a tím i zastavení čerpání evropských peněz.

Ministr financí Kalousek ale už v rozpočtu žádné velké přesuny nechystá. „Můžeme reagovat na výdajové stránce ve velmi omezeném rozsahu. Jsou to úpravy v řádu jednotek milionů až desítek milionů,“ uvedl Jan Gregor, náměstek ministra pro rozpočet. Jednotlivým členům vlády proto Kalousek radí, aby našli potřebné úspory v provozních nákladech svých vlastních úřadů.

Ministři dopravy, zemědělství i průmyslu přitom chtějí od Kalouska na spolufinancování evropských fondů několik miliard. Přesné částky ale tají. Ministra Pospíšila totiž nedávno odvolal premiér Nečas právě proto, že chtěl miliardu navíc pro věznice.

Reportáž Petra Vaška a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)