Trump označil svůj ekonomický program za daňovou revoluci

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump se svým ekonomickým programem vyslovil proti regulaci trhu. Ohlásil „daňovou revoluci“, jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana. Ve svém plánu ale představil vyšší zdanění příjmů, než dříve navrhoval.

Trump podle analytiků na svůj ekonomický plán hodně sází, protože spoléhá na svou pověst podnikatele. Zjednodušení daní má být velkým tématem jeho ekonomické strategie. 

Projevit se to má hlavně u daní z příjmu fyzických osob, i když republikánský kandidát revidoval svůj původní návrh z loňského září. Zatímco předtím počítal se sazbami nula, deset, 20 a 25 procent, nyní představil vyšší sazby, a to 12, 25 a 33 procent. Podle ekonomických expertů by původně navrhované nejvyšší zdanění 25 procent neúnosně snížilo příjmy do státní pokladny.

I když by tak nejbohatší Američany chtěl zdanit o osm procentních bodů vyšší sazbou, než původně předpokládal, přesto je pořád nižší, než jakou odvádějí v současnosti. V USA totiž platí sedmistupňové progresivní zdanění, v němž činí nejvyšší sazba 39,6 procenta.

Výrazně chce ulevit firmám

Pokud jde o zdanění podniků, nemělo by podle Trumpa v žádném případě přesáhnout hranici patnácti procent. Nynější daň dosahuje 35 procent. Rodiny s dětmi by rovněž měly mít právo plně odečíst z daní výdaje na péči o své potomky.

V projevu, v němž se často ozývaly výkřiky nesouhlasu protestujících odpůrců, republikánský kandidát opět zaútočil na svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. „Je kandidátkou minulosti, naše kampaň je kampaní budoucnosti,“ řekl newyorský magnát. Bývalá první dáma má svůj hospodářský program zveřejnit ve čtvrtek. 

O prezidentovi budou v USA rozhodovat v listopadu. Zatím se na politické úrovni potýká Trump s pokračujícími spory s republikánskými špičkami. Kritiku si ale Trump vysloužil i dalšími kontroverzními výroky, kdy se vyjádřil urážlivě k matce amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku.