Čína investuje miliardy do irských dostihových koní

Peking - Čína se snaží proniknout do dalšího odvětví, tentokrát jsou jím koňské dostihy. Chce se zaměřit především na chov dostihových šampionů. Dostat se na světovou špičku jim mají pomoci odborníci z jedné z dostihových velmocí - Irska.

Čínští investoři chtějí dát do nového centra chovu dostihových koní ve městě Tchien-ťin dvě miliardy dolarů. Pomoci jim v tom mají renomovaní chovatelé z Irska. „Běžně se návštěvníci na závodišti účastní jen závěrečné části celého procesu - tedy sázení. Opravdový byznys, ve kterém se točí skutečně velké peníze, nastane, až když se úspěšný závodní kůň pošle na chov,“ potvrzuje ředitel strategie a marketingu dostihového závodění v Irsku Michael O'Rourke.

Čínané jsou známí svou vášní pro sázení i přesto, že na pevnině je hazard zakázaný. Nová dohoda mezi Irskem a Čínou má zlepšit společné vztahy a Peking vyhoupnout mezi dostihovou elitu. Irsko do Číny pošle stovku koní a díky tomu během tří let utrží 50 milionů dolarů.

Dostihový průmysl irské ekonomice ročně vynese zhruba miliardu eur. Nová investice z Číny je vítanou injekcí pro zemi, kterou musela před necelými dvěma lety 85miliardovou půjčkou zachraňovat Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Číňani jsou sice v této oblasti nováčci, chystají se ale udělat dojem. „Mají dostatek nadšení, odhodlání i prostředků k tomu, aby se zařadili mezi přední světové hráče dostihového průmysl,“ říká O'Rourke. Očekává se, že čínská poptávka bude tak vysoká, že pomůže chovným stanicím po celém Irsku. Kromě koní totiž budou Číňani potřebovat i veterináře a trenéry.

Čína chce investovat do dostihových koní z Irska (zdroj: ČT24)