Příští rok porostou platy všech státních zaměstnanců

Příští rok porostou platy všech státních zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Platy všech státních zaměstnanců příští rok porostou. A to včetně politiků, soudců a státních zástupců. Třeba politici si polepší o osm procent. Průměrný plat poslance tak vzroste o víc než pět tisíc korun měsíčně. Ministr pak bude brát měsíčně o deset tisíc víc. Počítá s tím rozpočet na rok 2017.

Příští rok porostou shodně platy učitelů i politiků, a to o osm procent. Ve školách sice dostanou přidáno už od září, celkově ale získají víc politici. Třeba základní plat řadového poslance a senátora vzroste příští rok o 5300. Šéf parlamentního výboru si polepší o sedm a půl tisíce a například premiér nebo šéfové obou komor o víc než 14 tisíc.

Z českých politiků si nejvíc polepší prezident Miloš Zeman. Měsíční plat mu příští rok vzroste o víc než 17 a půl tisíce korun. Prezident posílá z platu každý měsíc 60 tisíc do svého nadačního fondu.

Většina politické scény se shoduje, že osmiprocentní růst platů poslanců, senátorů či ministrů je správný. „Poslanecká sněmovna v minulém období zásadním způsobem snížila platy ústavních činitelů,“ říká předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Tak i platy ve veřejné správě za poslední tři roky za působení této vlády rostly a rostou,“ konstatuje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

I soudci a státní zástupci si polepší

O něco nižším tempem – o tři a půl procenta – se zvýší platy soudců a státních zástupců. Ti mají už dnes díky rozsudkům ústavního soudu vyšší průměrné platy než politici. Průměrný měsíční plat soudce tak od příštího roku vzroste na víc než 120 tisíc korun. Státní zástupci budou brát v průměru něco přes 107 tisíc.

„Je lepší, když je systém, který je co nejméně ovlivnitelný jednotlivými reprezentacemi, tedy když je valorizace automatická,“ míní místopředsedkyně strany TOP 09 Markéta Adamová. Podle místopředsedy strany KSČM Jiřího Dolejše je to ale nekoncepční postup. „Kdyby to byla platová koncepce, musela by komplexně vzít celý veřejný sektor a říci, kde nejvíc zaostáváme. Takhle je to tak, jako vařila myšička kašičku. Tomu dala, tomu dala,“ soudí.

Zatímco politikům nebo soudcům zajišťuje automatický růst platů zákon, o mzdách ostatních státních zaměstnanců rozhoduje každý rok vláda. Ta počítá s tím, že platy většiny státních zaměstnanců vzrostou o pět procent, a to už od 1. listopadu. To by mohlo platit třeba pro víc než deset tisíc hasičů a pro desetitisíce policistů.

Vydáno pod