Zbohatlíci skrývají na účtech v daňových rájích 32 bilionů dolarů

Londýn - Bohatí lidé a jejich rodiny mají na účtech v daňových rájích ukryto až 32 bilionů dolarů (672 bilionů korun). To představuje ztrátu na daních z příjmů 280 miliard dolarů (5,9 bilionu korun). Vyplývá to ze zprávy zveřejněné skupinou bojující proti daňovým rájům Tax Justice Network, kterou vypracoval bývalý ekonom konzultační společnosti McKinsey & Co. James Henry.

Černá díra ve světové ekonomice se prohlubuje

Objem majetku v daňových rájích je větší než velikost americké a japonské ekonomiky dohromady. Studie odhaduje pouze objem soukromých financí na účtech v daňových rájích, nezahrnuje nefinanční majetek jako reality, zlato, jachty nebo dostihové koně. Podle Henryho odhadů se částka na účtech na konci roku 2010 pohybovala v rozmezí 21 až 32 bilionů dolarů.

Soukromý majetek v daňových rájích představuje „obrovskou černou díru ve světové ekonomice“, uvedl Henry v prohlášení.

Ekonomika ČT24 o daňových rájích (zdroj: ČT24)

Studie použila údaje od Světové banky, Mezinárodního měnového fondu, Organizace spojených národů a centrálních bank a byla zveřejněna v době rostoucích obav veřejnosti i politiků z daňových úniků a vyhýbání se placení daní.

Zpráva také zdůrazňuje dopad, jaký má přesun peněz bohatých lidí do daňových rájů na rozvahy 139 rozvojových zemí. Podle průzkumu od 70. let minulého století nahromadili nejbohatší občané těchto zemí v daňových rájích 7,3 bilionu až 9,3 bilionu dolarů.