Přední ekonom MMF rezignoval, fond podle něj selhal „na celé čáře“

Londýn - Přední ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Peter Doyle podrobil činnost fondu tvrdé kritice za to, jak se instituce postavila k řešení dluhové krize v eurozóně. Fond prý „selhal na celé čáře“ a Doyle se po 20 letech práce v MMF za tuto organizaci stydí. Napsal to v dopise, který získala televizní stanice CNN. Doyle podal rezignaci a z MMF odchází.

Doyle mimo jiné napsal, že MMF postrádá vůdčí schopnost a Christine Lagardeová, která je první ženou ve vedení MMF, podle Doyla není pro tuto práci vhodná. Lagardeová nastoupila do čela MMF loni v létě, tedy v době, kdy už měl fond za sebou organizaci mezinárodní finanční pomoci pro Řecko, Irsko a Portugalsko.

Výběr Lagardeové byl nelegitimní

Doyle v dopise, který je datován 18. června a adresován vedoucímu výkonné rady MMF, například uvádí, že se stydí mít s měnovým fondem cokoli společného. Dosavadní kroky fondu podle něj způsobily strádání mnoha zainteresovaným, občany Řecka nevyjímaje. Nehledě na to, že druhá globální rezervní měna, tedy euro, je na pokraji kolapsu. Stále přitom hrozí, že se situace ještě zhorší, napsal.

Měnový fond podle Doyla v posledních dvou letech pozdě reagoval na to, co se děje kolem něj. K osobě Lagardeové Doyle uvedl, že je „poskvrněna“, a to kvůli „fundamentální nelegitimnosti“ procesu jejího výběru.

Lagardeová je Francouzka a do čela MMF nastoupila krátce po skandálu kolem pokusu o znásilnění, z něhož byl loni v květnu obviněn tehdejší šéf MMF Dominique Strauss-Kahn, rovněž Francouz.