Babiš: Rozpočet je v rekordní kondici, pomohlo kontrolní hlášení

Brífink ministra financí po jednání v Lánech (zdroj: ČT24)

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) bude letos státní rozpočet ke konci července v rekordním přebytku 73 až 75 miliard. Babiš to uvedl v Lánech, kde se zúčastnil schůzky odborné skupiny prezidenta Miloše Zemana o státním rozpočtu. Loni byl ve stejném období rozpočet v přebytku 25,7 miliardy. Přesnou statistiku za letošek zveřejní ministerstvo financí v pondělí.

 „V historii naší země ještě nikdy takový přebytek ke konci července nebyl,“ uvedl Babiš. Meziroční zlepšení rozpočtu připisuje lepšímu výběru peněz do veřejných rozpočtů, proti loňsku se podle něj vybralo o 33 miliard korun víc. Z toho deset miliard připadá na DPH, kde za zvýšením stojí zavedení kontrolního hlášení, tvrdí ministr financí.

Vicepremiér připomněl, že jednotliví ministři mají na letošní státní rozpočet doplňkové požadavky celkem za deset miliard korun. „Tím, že jsme uspořili ve státním dluhu sedm miliard, tak se samozřejmě budeme snažit těm resortům vyhovět,“ řekl ministr financí. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

Babiš uvedl, že jednou z jeho priorit je získat do rozpočtu také maximum peněz z minulého programového období EU. „Ještě tento rok dostaneme peníze z Evropské unie. Měli bychom dostat asi 12 miliard,“ řekl.

Prezident kritizoval malé investice

Prezident se podle Babiše kriticky vyjádřil k výši investic. Babiš v této souvislosti připomněl, že rok 2015 byl rekordní díky čerpání evropských peněz. Zeman by si podle něj přál také více peněz na památky.

Hovořili spolu také o zneužívání sociálních dávek. Prezident totiž už v dubnu Babišovi řekl, že by na dávkách v hmotné nouzi šetřil. Pro příští rok na ně jde – kvůli zvýšenému příspěvku a doplatku na bydlení – skoro 13 miliard. Další peníze stát ročně posílá na podporu pro nezaměstnané. Podle ministra financí ale stát musí odlišit ty, kteří chtějí a kteří nechtějí pracovat: „My tady máme 380 tisíc lidí, kteří tvrdí, kteří nemůžou najít práci, ale často jsou to lidi, kteří neumí pracovat, a stát musí skutečně odlišit ty, kteří chtějí pracovat,“ uvedl Babiš. 

Příští rok se má vejít schodek do 60 miliard

Se Zemanem jednal také o rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 60 miliard korun. Prezident plánuje navštívit jednání vlády, až bude mít na programu hlasování o rozpočtu. 

S jednotlivými ministry začal ministr financí tento týden řešit jejich požadavky navíc: ty jsou prý asi o 25 miliard vyšší než navrhovaný rozpočet. „Budeme usilovat asi o osm devět miliard, protože argumentujeme tím, že ministři a některé resorty nemají spotřebované nároky z minulosti, rozpočet vyčerpán, a ta celková výše je až 50 miliard,“ uvedl Babiš. Prostředky je podle něj potřeba najít na výstavbu dopravní infrastruktury, obnovu památek nebo na vysoké školy.

Podle Babiše je jednou z priorit i bezpečnost a je prý potřeba posilovat tajné služby. Ministr financí ale v sobotu opět kritizoval požadavek ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), který chce pro svůj resort tři miliardy korun navíc na zvýšení počtu policistů a boj proti terorismu. Podle Babiše by se proti terorismu mělo bojovat přes tajné služby, ne navýšením počtu policistů v ulicích.

obrázek
Zdroj: ČT24

Babiš už dříve uvedl, že vnitro má ve svém rozpočtu rezervy a že by uvítal, kdyby ministři sociální demokracie uvažovali i o úsporách. Po jednání v Lánech pak znovu připomněl, že  ministr vnitra dostal 1,38 miliardy korun na migraci a tyto prostředky podle Babiše čerpá minimálně – využil podle něj jenom 340 milionů korun. Vicepremiér poukázal i na to, že je v resortu vnitra neobsazených asi 2900 míst, z toho 2300 pro policisty. O požadavcích Chovance se prý navíc dozvídá z médií.

Chovanec reagoval na Twitteru s tím, že požadované tři miliardy mají jít zejména na technické vybavení, což je v souladu se schválenou koncepcí boje proti terorismu: „Opravdu budeme vést ohledně terorismu politické boje uvnitř vlády? Snaha oslabit policii je pro ANO zjevně tou největší prioritou!“ napsal také ministr vnitra.