Energetická koncepce podpoří jádro, obnovitelné zdroje už ne

Praha – Novou státní energetickou koncepci chce vláda představit v srpnu. Už nyní jsou ale známé některé její důležité součásti včetně základního dělení, které shrnul ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) v Otázkách Václava Moravce. Nadále se počítá s jadernou energií, méně však už s uhelnými elektrárnami. Důležitá je také podpora posílení přenosové sítě. Ministr Kuba se při prosazování energetické koncepce potýkal zejména s kritikou ekologických sdružení.

„Státní energetická koncepce přináší tři základní schémata. Jedno je posílení role jádra, ale postavené na reálných ekonomických základech. Druhé je zmapování a zreálnění zásob uhlí a definování jejich postavení v budoucnosti, kdy budeme potřebovat prolomit limity. Přicházíme se snížením podílu uhlí na výrobě elektrické energie. Třetí je v oblasti obnovitelných zdrojů,“ popsal základy energetické koncepce ministr Martin Kuba.

Solární panely
Zdroj: ČT24

Obnovitelné zdroje už vláda nechce podporovat

Právě postavení obnovitelných zdrojů může být centrem kontroverzí, které se budou koncepce týkat. Od roku 2014 stát omezí jejich podporu. „Energetická koncepce nejde kritizovat, že by nepočítala s jejich rozvojem. Počítá s jejich rozvojem tam, kde je to ekonomicky udržitelné, a říká, že model, který byl dosud uplatňován v České republice, není dlouhodobě ekonomicky únosný,“ řekl ministr. Současná podpora obnovitelných zdrojů podle něj pouze vede ke zdražování energie.

Vojtěch Kotecký
Zdroj: ČT24

Právě proto je ale nová státní energetická koncepce nemoderní, jsou přesvědčeni zástupci ekologických sdružení. „Základní problém energetické koncepce je, že se snaží stavět na tom, že bude rozdělovat výrobu mezi jednotlivé energetické společnosti,“ řekl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Poukázal přitom na možné inovace, jako jsou pasivní domy, které umožňují snížit závislost na fosilních palivech a elektřinu tak zlevnit. „Česká republika je především závislá na výrobě energie z fosilních paliv,“ poukázal Vojtěch Kotecký na jev, který Hnutí Duha považuje za klíčový problém, jímž by se měla koncepce zabývat.

Skončit může i solární daň

Ministerstvo průmyslu a obchodu také možná zruší tzv. solární daň, kterou stát podporuje sluneční elektrárny. Klíčové podle něj bude, zda výpočty úředníků ukážou, jaká bude její návratnost. Daň by mohla být zrušena, pokud nebude možné garantovat patnáctiletou návratnost. „Všichni platíme nějakých 600 korun za jednu megawatthodinu. To chceme zrušit,“ řekl ministr.

Možného konce solární daně se v první řadě obávají současní výrobci sluneční energie. „Je to krok zpátky, garantované výkupní ceny se používají v celé Evropě. Vracíme se o deset let zpátky, slibný růst obnovitelných zdrojů bude de facto zastavený,“ kritizoval ministerské úvahy výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák. Dodal, že pokud kraj přestane sluneční elektrárny dotovat, hrozí mu, že bude muset jejich provozovatele odškodnit.

Více jádra

Místo obnovitelných zdrojů se stát více zaměří na jadernou energii, která by výhledově měla pokrývat až 50 procent produkce. „V klimatických podmínkách České republiky je jádro jedinou racionální cestou, která umožňuje zajistit stabilní energii, která není závislá na počasí, která s sebou nese velmi nízké emise, ať už CO2 nebo částice polétavého prachu,“ vyzdvihl Martin Kuba jadernou energii.

Jaderná elektrárna
Zdroj: ČT24

Stát chce také podpořit posílení přenosové soustavy. Pro spotřebitele energie to ovšem znamená, že s novou koncepcí nepřijde zlevnění elektřiny. „Pokud máme být připraveni na to, postavit robustní přenosovou soustavu, nemůžeme ignorovat, že to má svou hodnotu,“ prohlásil ministr Kuba.

Zatímco aktivistická hnutí a zřejmě také Strana zelených – která však odmítla v České televizi o energetické koncepci hovořit – zřejmě budou mít s částmi energetické koncepce potíže, jiné opoziční strany mohou být k vládě přívětivější. „Sázka na energetický mix, kde nesmí chybět ani jaderná energie, je správná,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dodal, že za problematickou nepovažoval ani stávající energetickou koncepci. „Energetická koncepce, která tady byla od roku 2004, se trefovala do situace, která nastává. Měla varianty, které se ukázaly jako reálné. Domnívám se, že není potřeba razantním způsobem je měnit,“ poznamenal.

Vydáno pod