Oblečení pro české i americké olympioniky se šije v Číně

Praha/Washington – Americká národní oděvní kolekce pro olympijské hry v Londýně se šije v Číně. A to rozčiluje řadu vysoce postavených kongresmanů a dalších politiků, kteří obviňují olympijský výbor z nedostatku vlastenectví. Podobný problém ovšem má podle zjištění portálu ČT24 i Česká republika. Část její olympijské kolekce rovněž pochází z továren v Číně.

Otřesné pracovní podmínky, nepřiměřeně dlouhá pracovní doba, i tak vypadá situace v některých čínských továrnách. Právě ruce čínských dělníků přitom šijí některé národní kolekce oděvů pro olympijské hry – včetně části té české. „Bavíme se o větší části oblečení. Část byla šitá v ČR, část v Číně,“ potvrdil portálu ČT24 Milan Gába, marketingový ředitel společnosti Alpine Pro, která olympijskou kolekci vyrábí. Zároveň také zdůraznil, firma kontroluje, zda čínský partner respektuje práva tamních dělníků. „Sledujeme důsledně situaci v továrnách, kde šijeme naše výrobky. Máme v Číně dokonce tým, který dohlíží na dodržování našeho etického kodexu, a tak máme jistotu, že naše produkty vznikají v prostředí, které odpovídá standardu,“ dodal Gába. 

Olympijská kolekce čítá přes 30 artiklů. Ten, který bude nejslavnější, tedy nástupová kolekce, je od základů český. „Nástupová kolekce, kterou uvidí celý svět při slavnostním zahájení olympijských her a následně při závěrečném ceremoniálu, je vyráběna kompletně v České republice,“ sdělil Gába.

Američtí politici se zlobí: Olympijská kolekce mohla zvýšit zaměstnanost

Z ostudy kabát teď mají kvůli zemi původu především americké olympijské uniformy. Vysoce postavení politici nešetří kritikou. „Jsem tak naštvaný. Myslím, že by se olympijský výbor měl stydět. Myslím, že by měli vzít všechno oblečení, dát je na jednu velkou hromadu a spálit je, a pak začít úplně od začátku,“ prohlásil šéf demokratů v Senátu Harry Reid.

Kdyby se zakázka ušila doma, mohla by přinést řadě Američanů práci, tvrdí kritici. Nezaměstnanost je přitom v USA vážný problém. Ještě stále se ji nepodařilo srazit na úroveň, na kterou byli Američané zvyklí v době před finanční krizí z let 2008 a 2009.

„V téhle zemi schází práce pro 600 tisíc dělníků a olympijský výbor zadává výrobu oblečení Číně? To není jen nehorázné, to je přímo hloupé. Jsme sami proti sobě,“ prohlásil demokratický zástupce ve Sněmovně reprezentantů Steve Israel.

Kouzlo české kolekce: Motivy, které se objeví za deště

A tak jediné, co může hřát alespoň české sportovce, je to, že firma Alpine Pro myslela při výrobě oblečení i na britské deštivé počasí. Použila látku, která při styku s vodou změní svůj vzhled – objeví se dříve neviditelný vzor. „Když látka uschne, vzor opět zmizí,“ uvedl ředitel výroby Alpine Pro Václav Hrbek. Navíc, i když je část kolekce ušitá v Číně, použité vzory jsou čistě české. Tým designerů se inspiroval Dvoubarevnou fugou významné českého malíře Františka Kupky.

Americké olympijské uniformy pod palbou kritiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod