Žně postupují pomaleji než loni, také úroda obilovin je horší

Žně letos v Česku postupují pomalejším tempem než vloni, a to hlavně kvůli počasí. Dosud zemědělci sklidili 15 procent polí se základními obilovinami a 29 procent řepky. Celková úroda základních obilovin má být podle statistiků také o desetinu nižší než loni, tedy sedm milionů tun. Naopak řepky letos přibude na milion a tři sta tisíc tun.

Se sklizní začal soukromý zemědělec Jiří Landa teprve před čtyřmi dny. Později než loni. Připisuje to hlavně suchu na jaře. „Start po zimě u plodin byl pomalejší, a potom přišel vlhčí průběh začátku léta, a proto to trvá trošku jako déle, než to dozrálo,“ konstatuje Landa.

Dopoledne lisuje slámu z obilí, které kombajny posekaly v předchozích dnech. Na pole s ječmenem vyráží ale až odpoledne. Tedy ve chvíli, kdy už je vypařená ranní rosa. „Měří se vlhkost plodiny. To znamená, když se třeba sklízí sladovnický ječmen, ten se nesmí dosoušet, protože ztrácí klíčivost,“ vysvětluje. Celkově tento zemědělec na 120 hektarech pěstuje pšenici, ječmen a řepku.

„V posledních týdnech nám žňové práce komplikují srážky, ty se odráží i na snižující se kvalitě především potravinářského obilí,“ potvrzuje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).