Boj o daně začíná, v ODS to vře

Praha - Poslanci ODS se poprvé od voleb otevřeně postavili proti svému premiérovi. Kritizují vládní změny, které má schvalovat sněmovna. Politici nedokáží škrtat výdaje a tak zvyšují daně. I když tvrdili opak. Nelíbí se jim, že jako pravicová strana zavádí milionářskou daň, omezují výdajové paušály a zvyšují DPH. Premiér tak čelí vzpoře ve vlastní straně, píší dnešní Hospodářské noviny.

Rozhořčený Nečas na jednání klubu, který se protáhl na tři hodiny, nespokojence vyzval, ať jej z čela ODS odvolají. Proti premiérovi, který požadoval bezpodmínečnou poslušnost při hlasování o daňových změnách, se totiž otevřeně postavilo několik poslanců. V neformálních rozhovorech jej kritizuje polovina klubu. Nejrazantněji vystoupil Boris Šťastný, který prohlásil, že se raději vzdá poslaneckého mandátu, než aby zvedl ruku pro milionářskou daň. 

„Bojovat proti krizi zvyšováním daní odporuje programu ODS. Navíc to nefunguje, vysoké daně dusí růst, zvyšují inflaci a výběr daní se v důsledku snižuje,“ citují HN Petra Tluchoře.

Nikdo z kritiků ale nechce dopředu říct, zda bude hlasovat proti vládnímu návrhu, nebo jen odejde ze sněmovny. Anebo podlehne nátlaku premiéra. „Chápu, že hrozí problém s pádem vlády, na druhou stranu já zastupuji ODS a pro tu jsou Kalouskovy návrhy nepřijatelné. Nemohu teď říct, jak budu hlasovat,“ uvedl včera zlínský poslanec Tomáš Úlehla. 

Poslanci ODS: Úsporný balíček je přeci proti našemu programu

Nečasova pozice uvnitř poslaneckého klubu tak postupně oslabuje. I přes veškerý nesouhlas ale balíček sněmovnou zřejmě projde. Nečas na vyhrocenou situaci reagoval prohlášením, které zaslal HN a v němž trvá na jednotném hlasování. „Předpokládám, že u takto zásadního hlasování, které má přímý vliv na strukturu státního rozpočtu, budou koaliční poslanci a poslankyně hlasovat jednotně. Žádný z poslanců ODS na jednání neřekl, že pro zákon nebude hlasovat. Proto v této chvíli nebudu spekulovat o dalším vývoji,“ uvedl Nečas.

Nespokojenost v klubu ODS roste dlouho. Řadě členů vadí programové ústupky, to, že ODS nenavrhla svého kandidáta na post prezidenta NKÚ, a způsob, jakým Nečas odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Na daňových zákonech nespokojenost vyvrcholila.

Co se schvaluje :

  • Vyšší DPH - zvýšení DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent
  • Solidární daň - vyšší daně pro příjmy přesahující 100 tisíc korun měsíčně
  • Omezení paušálů pro živnostníky
  • Konec zelené nafty - zemědělci mají přijít o příspěvky na naftu

Naivní optimismus

Před volbami v roce 2010 vypadalo vše jinak, upozorňuje Marek Hudema z Hospodářských novin. „Léčit krizi v současné době zvyšováním daní, je jako léčit angínu studenou sprchou. Prostě podvážete ekonomiku,“ tvrdil tehdy Miroslav Kalousek. Podobně se vyjadřoval i Petr Nečas. „Nechceme zvyšovat daně. Víme, že na sebe klademe vyšší nároky. Bylo by pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to je to poslední, co potřebujeme,“ prohlašoval. Nic o zvyšování daní ve vládním prohlášení nebylo. Se dvěma výjimkami - zdaněním hazardu a eliminace faktické degrese daně z příjmu.

Koalice krizi přežila za dobu svého fungování již několikrát. Odchodem z koalice hrozila nejmenší vládní strana VV kvůli církevním restitucím i úsporným opatřením. Naposled přivedly na kraj předčasných voleb VV na jaře, kdy vládní krizi vyvolal soudní proces s jejími představiteli. Někdejší předsedkyně jejich poslaneckého klubu Kristýna Kočí na nahrávce určené k soudnímu projednání hovořila o své účasti na údajném plánu ODS a TOP 09 nejmenšího koaličního partnera rozložit. Nakonec se utvořilo nové uskupení kolem Karolíny Peake, která z Věcí Veřejných odstoupila.