Do konce měsíce se Česko dozví, jak je na tom s dotacemi

Praha - Evropská komise do konce července rozhodne, zda Česku uvolní zadržované dotace. Do několika dotačních programů ale evropské peníze nezačnou kvůli podezřením na různé nesrovnalosti proudit ani v případě, jestliže Brusel uvolnění dotací pro Českou republiku posvětí.

Obnovit čerpání peněz v řádu stovek miliard by mohlo Česko podle ministerstva pro místní rozvoj v září. Do konce června mělo dát Česko věci do pořádku. „Jsem optimista. Neměli k tomu zatím žádné námitky. Rozhodnout by měli v červenci a peníze zase posílat někdy v září říjnu,“ komentoval ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. O dotacích jednal ve středu s evropským komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem.

„Komisař Hahn uvedl, že ministerstvo dodalo Bruselu všechny potřebné podklady, k nimž EK nejpozději do konce měsíce vydá kvalifikované stanovisko. V mezidobí provede kontrolu přijatých nápravných opatření a rozhodne o uvolnění zadržovaných dotací,“ uvedla mluvčí MMR Jana Jabůrková.   

Mezi dotační programy s největšími problémy patří ROP Severozápad. MMR s ministerstvem financí v červnu rozhodly o jeho pozastavení. Tento krok mimo jiné souvisel se stíháním bývalého ředitele úřadu Petra Kušnierze, kterého soud dnes uznal vinným z přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele. Do vězení ho poslal na 7,5 roku a udělil mu pokutu 750 tisíc korun.

„To, že se v systému ukazují chyby, je jen podmět proto, aby se napravily a aby se udělala preventivní opatření,“ tvrdí Daniel Braun, 1. náměstek ministra pro místní rozvoj.

Požadavky komise
Zdroj: ČT24

Program Severozápad není jediný, který má problémy. Brusel kvůli tomu už na jaře Česku čerpání dotací úplně zastavil. Potíže s dotacemi mají také další operační programy. Podobně jako v případě Severozápadu nepřijímá ministerstvo financí žádosti o uznání výdajů ani od programů Střední Čechy, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Doprava a Životní prostředí. 

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, mohou zpětné proplacení dotace zastavit. V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu 798,7 miliardy korun. Celkem úřady příjemcům dotací proplatily od roku 2007 do začátku letošního června ze státního rozpočtu 341,1 miliardy korun.