Sucho v USA ohrožuje úrodu kukuřice

New York - Americké zásoby kukuřice letos klesnou skoro o dvě pětiny. Může za to extrémní sucho, které trápí středozápad kontinentu. Že se letos kukuřice urodí míň, odborníci čekali, takto výrazný pokles ale zaskočil i je. A také konzumenty popcornu, trápí je vyšší cena této oblíbené pochoutky.

O čtyři procenta vyšší cena, kolem sedmi dolarů a padesáti centů za bušl (25 kg). Horka vyhnaly cenu kukuřice výrazně vzhůru vstříc historickým maximům. Podle analytiků ovlivní změny v Americe ceny kukuřice na celém světě, USA jsou jejím vůbec největším producentem a exportérem.

Spojené státy letos sklidí asi 13 miliard bušlů. Plánované výnosy tak můžou být nižší až o desítky procent. Výrazně se tak snížil i plánovaný objem zásob - proti loňsku až o 37 procent. V Americe tak zdražuje i symbol tamní zábavní kultury - popcorn. Spotřebuje se ho tu nejvíc na světě - 52 litrů na osobu ročně. Ten zdražil až o patnáct procent.

Pršet by mělo nejdřív koncem týdne

Dobrou zprávou pro americké hospodářství, obchodníky i spotřebitele je předpověď počasí. Američtí meteorologové totiž hlásí konec veder a déšť, a to už koncem týdne. Jestli se ale podaří letošní úrodu zachránit, zůstává nejasné.

Vydáno pod