Etický kodex pro Lesy ČR vypracovala firma lobbisty Rittiga

Praha - Státní podnik Lesy České republiky zaplatil soukromé společnosti za podklady a vývoj etického kodexu. Jak zjistila Česká televize, firma podnikatele a lobbisty Ivo Rittiga dostala víc než 1,5 milionu korun. Podle státního podniku je cena odpovídající. Podle Transparency International to už ale tak jasné není. Na podlimitní zakázku navíc nemusela dohlížet dozorčí rada. Ta se teď bude zabývat tím, jestli spolupráce s externí firmou byla nutná.

Kolem značky Lesy ČR krouží problémy. Management státního podniku se proto rozhodl rozjet boj za dobré jméno. „Vypracování a přijetí etického kodexu u Lesů ČR je logickým krokem, kterým se podnik zařadil mezi standardní společnosti v ČR včetně orgánů státní správy,“ vysvětlil mluvčí firmy Zbyněk Boublík. Podnik loni zadal soukromé firmě nevšední zakázku: zjistit, jaké v Lesích panují poměry a jestli vlastní etický kodex potřebuje. Na základě externího průzkumu vznikl třicetistránkový dokument.

Dokument obsahuje mimo jiné zásady slušného chování i varování před braním úplatků nebo vlivem politiků. „Ve chvíli, kdy firma vidí, že ji tzv. tlačí bota, v oblasti přijímání darů nebo styku se zákazníky, tak ten etický kodex by na to měl cílit,“ uvedla Iva Petříčková z Business Leaders Forum.

Podle informací ČT stál průzkum a následná výroba etických pravidel 1 720 000 korun. Podílet se na nich měla poradenská firma podnikatele Ivo Rittiga Rittig and Partners. „Cena odpovídala rozsahu provedení průzkumu, jeho vyhodnocení a následného zpracování vlastního kodexu,“ zdůraznil Boubník.

Podle Transparency International je však cena nadsazená. „Záleží, co všechno obsahovaly průzkumy, nicméně si těžko dovedu představit, že by to převyšovalo částku 1 milion,“ soudí analytik Transparency International Radim Bureš.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Kodex nemluví jen o politice, ale taky nařizuje, co zaměstnanci smějí a nesmějí o podniku říkat. Ať už v práci, nebo ve volnu. Nesmějí například sdělovat informace o firmě cizím osobám ani hovořit o svých osobních názorech na problematiku lesů. Pravidlo mlčenlivosti teď ale nebude platit pro vedení Lesů. To bude muset zakázku vysvětlit nadřízenému - ministrovi zemědělství Petru Bendlovi. Ten sice v době uzavírání smlouvy ministerstvo neřídil, chce ji ale nechat prošetřit.

Vydáno pod