Česko nedočerpalo z fondů EU 6,8 miliardy. Experti čekali, že dopadne hůř

Česko propáslo miliardy (zdroj: ČT24)

Česká republika za loňský rok nedočerpala z evropských fondů 6,8 miliardy korun, vyplývá to z nejnovějších údajů ministerstva financí. Sdělila to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), jejíž resort je za dotace zodpovědný. V lednu ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) odhadovalo zhruba desetimiliardový deficit, odhad z poloviny loňského roku počítal s nedočerpáním až 36 miliard korun.

Za celé programové období 2007 až 2013, v jehož rámci bylo možné čerpat evropské dotace až do konce loňského roku, Česká republika nedosáhla na 26,4 miliardy korun. Celkově měla k dispozici zhruba 700 miliard korun. „Vyčerpali jsme 96 procent z peněz na celé to programovací období,“ prohlásila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Na finální výši nedočerpání ještě budou mít vliv výsledky auditů ministerstva financí, které se uskuteční ve druhé polovině roku. Konečná částka nedočerpání bude známa až při uzavření operačních programů ze strany Evropské komise, které lze očekávat v horizontu několika let. 

„V lednu naše ministerstvo odhadovalo deset miliard, můj osobní tip byl osm miliard. Díky úsilí všech ministerstev se tuto částku podařilo dokonce snížit pod tuto hodnotu. Ve světle původních prognóz, které v nejhorším případě počítaly s nedočerpáním až 85 miliard korun, jde o obrovský úspěch České republiky,“ uvedla Šlechtová.

Role MMR jako národního koordinátora evropských fondů je podle ní nezastupitelná a plní svůj účel. Za celé programové období se podle údajů MMR podařilo uskutečnit více než 73 tisíc projektů, které přinesly až 85 tisíc pracovních míst. V aktuálním programovém období 2014 až 2020 je pro Českou republiku z evropských fondů vyčleněno zhruba 620 miliard korun. 

Část nevyčerpaných peněz zůstane v Bruselu třeba kvůli Regionálnímu operačnímu programu Severozápad. Z něho se loni nepodařilo získat více než miliardu a půl. Program byl kvůli podezření z korupce pozastaven na dva roky. „Přípravu projektů ovlivnila nejistota obnovy programu,“ podotknul mluvčí ROP Severozápad Pavel Žinčík. 

Úspěch i podle TOP 09. Ozývají se ale také obavy, aby se neopakovala situace z loňska

Necelý sedmimiliardový deficit je úspěch i podle opoziční TOP 09. Háček je podle strany v tom, kam miliardy z dotací míří. „Nejsem si úplně jist, že výstavba Čapích hnízd a rozhleden v údolích znamená pro naši budoucnost zásadní přínos, ale to už je jiná kapitola,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Loňský rok bere za úspěch i konzultant eNovation Jiří Kvíz. „Odhady byly pesimističtější. V kontextu celého období mluvíme o nedočerpání 26 miliard korun. A to jsou určitě prostředky, které mohly být využity,“ řekl a dodal, že v celkové částce budou určitě drobné korekce. „Spíše už by se mělo jednat o stovky milionů korun, a ne miliard,“ uvedl. Doplnil, že peníze se utratily smyluplně. „Nešlo o projekty, které byly schvalovány v minulém roce, ale byly víceleté. Šlo o efektivní využívání,“ řekl.

V budoucnu by ale mohly zase nastat potíže. „Ztráta, která se nabrala na začátku, je poměrně nepříjemná a myslím si, že podobné problémy, které se tu řešily v roce 2015, se budou opět řešit někdy v roce 2022 či 2023,“ upozornil Kvíz.