Bouřky mají v Česku na svědomí škody za téměř sto milionů korun

Praha – Od července se Českou republikou přehnalo několik bouřkových vln a škody, které napáchaly, se blíží stovce milionů korun. Klienti pojišťoven nejčastěji nahlašují vichřicí poškozené střechy, lokální záplavy, která vytopily sklepy či přízemí rodinných domů či pojistné události následkem spadlých stromů. Podle pojišťoven ale počet a objem škod výrazně poroste v dalších dnech.

V Česku už týden panuje počasí, kdy po horkém dnu přijde vlna bouřek a přívalových dešťů. Hasiči pak mimo jiné odčerpávají vodu ze sklepů a likvidují stromy, které kvůli silnému větru popadaly na silnice a železniční tratě. Dnes odpoledne přitom hrozí v ČR opět velmi silné bouřky. Přívalové srážky mohou na některých místech rychle rozvodnit menší toky, a to hlavně v Ústeckém a Libereckém kraji a v kraji Plzeňském.

Česká pojišťovna měla v sobotu večer hlášeno z bouřek asi 1 500 škod za zhruba 50 milionů Kč. „Předpokládáme další růst hlášení škod během pondělí, takže to zdaleka není definitivní číslo,“ konstatoval Jan Marek z tiskového oddělení ČP. Vedle vytopených sklepů se podle něj objevují ve větší míře již i vytopená přízemí rodinných domů.

Kroupy rozbily skla zaparkovaných aut
Zdroj: ČT24/Jaroslav Fiala

Allianz pojišťovna eviduje stovky škod za celkem asi 20 milionů korun. Nejčastěji jde podle mluvčího Václava Bálka o škody, které způsobily vichřice, pády stromů, přepětí v síti, lokální záplavy a také požáry.  

Bouřky a přívalové deště doprovázené silným větrem a na řadě míst i krupobitím budou mít podle prvních odhadů likvidátorů Generali na svědomí desítky škod, jež se mohou vyšplhat do řádu milionů korun. „Počet škod poroste každým dnem. Upřesnění můžeme čekat nejdříve v pondělí, podrobnější statistiky v průběhu příštího týdne,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. O řadě škod lidé podle něj nemají dosud tušení, protože jsou na dovolené mimo ČR.

Bouře v Německu
Zdroj: ČTK/AP/Berthold Veh