Sazby hypoték pokořily další rekord. Klesly na 1,87 procenta

Nejlevnější hypotéky lidi lákají (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba u hypoték se v červnu propadla na nové historické minimum 1,87 procenta. Oproti květnu tak klesla o 0,02 procenta. Jak dále vyplývá ze statistiky společnosti Fincentrum Hypoindex, rekordní by mohl být i celý letošní rok. Nízké sazby hypoték přilákaly za prvních šest měsíců do bank přes 55 tisíc lidí.

Díky nízkým úrokovým sazbám v červnu stoupl i počet sjednaných hypotečních úvěrů, a to na 12 324. Také objem hypoték byl rekordní, když v červnu dosáhl 23,78 miliardy korun. V květnu bylo uzavřeno 10 831 nových hypoték v objemu 20,7 miliardy.

Za letošních šest měsíců si přišlo do bank zařídit hypotéku 55 266 lidí v objemu 106,7 miliardy korun. Ve stejném období loni sjednali lidé 55 079 smluv v celkovém objemu 90,685 miliardy.

Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v Česku bez ohledu na dobu fixace. Poprvé za celou historii Hypoindexu se v červnu propadla průměrná splátka milionového úvěru na 240 měsíců pod 5000 korun - na 4999 korun měsíčně. Radost tedy mohou mít nejen zájemci o nové hypotéky, ale také ti, kteří letos svůj hypoteční úvěr refinancují.

Posledním měsícem, kdy průměrná sazba hypoték vzrostla, byl loňský říjen, připomněl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Doba extrémně výhodných hypoték v ČR podle něj zdaleka nekončí. Naopak existuje další prostor k jejich poklesu. Existují totiž mnohem silnější tlaky na další snižování sazeb než na jejich zvyšování. Geopolitické riziko (kvůli teroristickým útokům, brexitu, tureckému puči, nejistotě spjaté s prezidentskými volbami v USA atd.) je na vysoké úrovni, dodal.

Banky polevily v posuzování žadatelů

„Snižování úrokových sazeb přidává do množiny potenciálních hypotečních klientů tisíce nových lidí každý měsíc. Určitě se ještě dočkáme nových maxim,“ uvedl ředitel poradenské společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Výkonný ředitel Reality IQ Ondřej Mašín upozornil na to, že vyšší kupní síla klientů se projevuje i v prodeji dražších nemovitostí, které dříve zůstaly bez povšimnutí.

Rekordně nízké ceny hypoték ale vedou podle ředitele developerské společnosti Ekospol Evžena Korce k tomu, že o úvěr žádají i lidé, pro které by koupě nemovitosti byla ještě před pár měsíci nedosažitelným snem. Zájemci o vlastní bydlení totiž využívají i toho, že banky ve snaze zaparkovat někam volné peníze v minulých měsících výrazně polevily v posuzování jednotlivých žadatelů o úvěr.

Připomněl ale, že po pondělním zveřejnění zprávy České národní banky o vývoji úvěrových podmínek tento stav končí. ČNB vnímá dynamiku u úvěrů na bydlení jako rizikovou a zpřísňuje svá doporučení ohledně poskytování těchto úvěrů. Očekává se tak konec plošného uvolňování úvěrových standardů a počátek jejich utahování.

Měnový fond doporučil opatrnost

Vývoje na českém trhu hypoték komentoval v květnu i Mezinárodní měnový fond. „Je třeba pečlivě sledovat vývoj trhu s hypotékami. ČNB již vydala doporučení na zpřísnění podmínek pro udělování hypoték. My doporučujeme situaci sledovat a pokud to bude nutné, podmínky ještě zpřísnit,“ řekl šéf mise Mezinárodního měnového fondu v ČR Costas Christou.  

Ředitel komunikace Broker Consulting Jan Lener upozornil na možná rizika dalšího vývoje. „Aktuální tržní situace, tedy kombinace extrémně nízkých sazeb a rostoucích cen nemovitostí, představuje pro většinu zadlužených domácnosti riziko. Růst sazeb a pokles cen nemovitostí totiž pravděpodobně přijde ve stejnou dobu,“ uvedl.

Domácnostem tak mohou podle něho v krátké době vyrůst splátky hypotéky až o tisíce korun měsíčně a některé budou nuceny nemovitosti prodat. Tím budou vytvářet další tlak na pokles cen nemovitostí a cena, za kterou nakonec nemovitost prodají, nemusí stačit na pokrytí dluhu u banky, dodal Lener.

Vydáno pod