Stavební spořitelny poskytly v pololetí o devět procent více úvěrů

Stavebním spořitelnám se daří (zdroj: ČT24)

Stavební spořitelny poskytly za první pololetí úvěry za 23,6 miliardy korun, což je v meziročním srovnání růst o devět procent. V pololetí rovněž stoupl zájem o nové smlouvy o stavebním spoření, a to o sedm procent na více než 285 tisíc uzavřených smluv. Vyplývá to z výsledků všech pěti tuzemských spořitelen.

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 49 miliard korun, což byl meziroční růst o 22 procent. Naopak zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni o čtvrtinu klesl a spořitelny jich uzavřely necelých 459 tisíc.

Pokles v objemu úvěrů zaznamenala v pololetí Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) a Raiffeisen stavební spořitelna. ČMSS očekává, že se ovšem v objemu úvěrů bude za celý letošní rok pohybovat minimálně na úrovni loňského roku. „Už červnová čísla ukazují velmi pozitivní trend, který bude i díky letnímu vylepšení naší úvěrové nabídky pokračovat i ve zbytku roku,“ uvedl místopředseda představenstva ČMSS Manfred Koller. Naopak největší růst úvěrů zaznamenaly Modrá pyramida a stavební spořitelny Wüstenrot.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Asociace českých stavebních spořitelen odhaduje, že za celý letošní rok stoupne objem úvěrů o 12 procent a počet nových smluv o pět procent. „Pokud byl loňský rok pro stavební spoření nejlepší za posledních pět let, rok letošní bude ještě lepší,“ uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý. Zároveň upozornil, že spořitelny již od počátku své existence půjčily 750 miliard korun. „Pro představu, tato částka by dnes stačila na výstavbu 300 tisíc průměrných rodinných domů,“ dodal Šedivý.

Vydáno pod