Japonská SoftBank kupuje předního tvůrce čipů pro Apple nebo Samsung

Japonská telekomunikační skupina SoftBank Group se dohodla na převzetí britské technologické společnosti ARM Holdings za 24,3 miliardy liber (zhruba 790 miliard korun). Společnost ARM navrhuje čipy využívané v mobilních zařízeních, její technologie tak využívají i firmy jako Apple nebo Samsung.

SoftBank za každou akcii společnosti ARM zaplatí 17 liber v hotovosti. Kupní cena je tak o zhruba 43 procent vyšší než páteční závěrečná hodnota akcií na burze. Převzetí ARM by mělo být jednou z největších akvizicí v evropském technologickém sektoru a největší akvizicí firmy SoftBank, napsala agentura Reuters.

„Je to jedna z nejdůležitějších akvizic, jaké jsme kdy učinili, a očekávám, že ARM se dále do budoucna stane klíčovým pilířem růstové strategie SoftBank,“ uvedl zakladatel SoftBank Masajoši Son. Podle agentury Reuters se předpokládá, že ARM bude hrát jednu z ústředních rolí v posunu celého technologického odvětví k internetu, na který svou pozornost zaměřuje právě Son.

Akcie ARM v úvodu pondělního obchodování vystřelily vzhůru, zpevnily o 45 procent a dostaly se na historické maximum 17,33 libry za jednu akcii. Na tokijské burze se kvůli státnímu svátku neobchoduje.

Zájem o britskou firmu brexitu navzdory

Zpráva o dohodě přichází jen několik týdnů poté, co se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Překvapivý výsledek britského referenda přitom vyvolal obavy ohledně atraktivity britské podnikatelské komunity, píše Financial Times. Transakce tak podle britského ministra financí Philipa Hammonda ukazuje, že Británie zůstává lákavým cílem pro investory.

Pouhé tři týdny po rozhodnutí v referendu to ukazuje, že Británie neztratilanic ze své přitažlivosti pro zahraniční investory.
Philip Hammond
britský ministr financí

Pozitivně zprávu vnímá i nová premiérka Theresa Mayová. „Je to dobrá zpráva pro britské pracovníky, je to dobrá zpráva pro britskou ekonomiku. Ukazuje se, jak říká premiérka, že můžeme být úspěšní i při odchodu z Evropské unie,“ dodala mluvčí Mayové.

Financial Times nicméně upozorňuje, že společnost ARM je vůči negativním dopadům takzvaného brexitu chráněna lépe než mnohé jiné britské podniky, a to díky svému významnému postavení v globálním čipovém průmyslu a příjmům v amerických dolarech.

SoftBank se nicméně zavázala zachovat ústředí ARM v britském Cambridgi, rovněž by měl na svých místech zůstat vrcholový management, uvedl Bloomberg. V příštích pěti letech se pak měl minimálně zdvojnásobit počet zaměstnanců v Británii.

Japonská společnost SoftBank je telekomunikačním a mediálním konglomerátem s rozsáhlými zahraničními aktivitami. Firma vlastní například většinový podíl ve společnosti Sprint, která je čtvrtým největším mobilním operátorem ve Spojených státech. 

  • ARM navrhuje mikroprocesory, které se zřejmě nachází ve více než 95 procentech všech vyrobených smartphonů. Technologie jejich čipů se stala v oboru standardem zásluhou nízké spotřeby energie a ceny.
  • Firma se zrodila na začátku devadesátých let jako společný podnik Applu, britského podniku Acorn Computers a amerického výrobce čipů VLSI Technology. Cílem bylo vyvinout čip pro osobního digitálního asistenta Apple Newton, který však po svém uvedení v roce 1993 neuspěl.
  • ARM nesvazuje svůj další vývoj pouze s osudem smartphonů. Investuje také do „internetu věcí“, který znamená propojení například spotřebičů s internetem. V květnu získalo za 350 milionů dolarů firmu Apical, která se zabývá chytrými kamerami. Její technologie umožňují přístrojům, aby se učily ze svého okolí, například bezpečnostní kamery tak rozliší, jestli se v záběru hýbá člověk, nebo kočka.