Americké banky představily postup v případě bankrotu

Washington - Největší banky na americkém trhu představily svoji poslední vůli, i tak se totiž dají chápat dokumenty, ve kterých popisují, jak postupovat v případě jejich bankrotu. Donutil je k tomu americký Dodd-Frankův zákon. Ten má zabránit tomu, aby další banky zachraňoval stát. Analytici jsou ale skeptičtí, protože návrhy bank jsou hodně nekonkrétní.

Zatímco Evropa zachraňuje španělské banky, na řadu brzy přijdou i ty kyperské a mluví se o rizicích v Itálii, Spojené státy to vzaly z druhého konce a hledají způsoby, jak potížím předejít. Každá banka proto musí na základě Dodd-Frankova zákona předložit plán, jak by se chovala v krizové situaci. 

Analytici jsou ale skeptičtí, protože návrhy bank jsou hodně nekonkrétní. Bank of America například přichází s nápadem rozprodat svůj majetek nejrůznějším investorům. „Goldman Sachs má v podmínkách, kdy by ten jejich plán fungoval, třeba to, že trh bude fungovat normálně a všichni účastníci trhu budou mít přístup k financování, což třeba v roce 2008 byly přesně ty dvě podmínky, které způsobily pád Lehman Brothers,“ popisuje portfoliový manažer společnosti Pioneer Investments Petr Zajíc.

Kromě devíti největších finančních domů působících ve Spojených státech předloží krizový plán další stovka bank a nejdůležitější americké firmy. Návrhy pak posoudí američtí regulátoři, a pokud se jim nebudou líbit, zasáhnou. Podle Zajíce je ale otázkou, jak to chtějí regulátoři vymáhat. „Na druhou stranu si myslím, že Amerika je díky tomu o krok dále, protože už v podstatě řeší, jakým způsobem řešit problémy těch strukturálně důležitých bank,“ konstatuje Zajíc.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)