Finanční úřady prověřují tisíce firem kvůli daňovým únikům

Tisíce firem v podezření kvůli daňovým únikům (zdroj: ČT24)

Deset tisíc firem prověřují finanční úřady, důvodem je podezření z možných daňových úniků. Odhalilo je podávání kontrolních hlášení. Jen za první čtyři měsíce letoška přitom finanční správa poslala přes 30 tisíc výzev k odstranění nesrovnalostí. Po téměř půl roce fungování systému vnímají podnikatelé a účetní hlášení jako administrativní zátěž.

Nejčastější chybou ve vyplňování kontrolních hlášení je špatné číslo dokladu. Některé společnosti ale zřejmě nechybovaly jen na papíře, což potvrdila i Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství České republiky. „Aktuálně se zaměřujeme na více než 10 tisíc plátců u kterých šetříme nepřiznaná plnění nebo neodvedenou daň,“ řekla.

Kontrolní hlášení znamená pro ty, kteří dělají účetnictví, mnohem více práce. Do počítače musí lidé zadávat stovky čísel z faktur. Potvrzuje to i Zuzana Pšeničková, místopředsedkyně Komory certifikovaných účetních. „Musím vzít spousty papírů, ze kterých mi musí sednout na jeden papír všechna čísla do koruny, a to je docela problém,“ popsala. 

Při čtvrtletním vykazování vyplňují účetní formuláře i tři týdny. Za první čtyři měsíce podle odhadu hospodářské komory zabrala podnikatelům kontrolní hlášení dva a půl milionu pracovních hodin. Malé a střední podniky zaplatily za potřebné systémy obvykle do deseti tisíc, ty velké až sto tisíc. A to je jen základ.

  • celkem 2,5 milionů hodin
  • Zavedení agendy na kontrolní hlášení (v korunách)
    malé, střední firmy do 10 tisíc korun
    velké firmy až 100 tisíc korun

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků České republiky Karla Havlíčka velmi často účetní firmy tlačí na živnostníky, že mají více práce a více si účtují. 

Velké obchody měly začátky s kontrolními hlášeními velmi krušné

Specializovaný e-shop s elektronikou jen loni prodal bezmála jeden milion osm set tisíc kusů zboží a vyřídil přes 900 tisíc objednávek. Kontrolní hlášení tady podávají každý měsíc. Ty první pro ně byly hodně složité, jak popsala finanční ředitelka Klára Mansfeldová. „Jedno z největších úskalí je, že jsou určité variabilní symboly na prvotních dokladech, které mohou být kombinací čísel a písmen, a ta písmena se musí dodržovat, jestli jsou malá nebo velká,“ řekla a dodává, že při jejich zadávání chybovali skoro pokaždé. Takže museli opravovat. „Ty první kontroly byly poměrně důsledné a těch hlášení ke kontrole bylo hodně,“ doplnila.

Kontrolní hlášení musí podávat každý měsíc zhruba 290 tisíc plátců daně z přidané hodnoty. Obvykle chybuje asi jedno procento z nich.