Turisté se začali bát Francie. Některé cestovky hlásí až třetinový propad

Ovlivnil útok v Nice turistiku ve Francii? (zdroj: ČT24)

Nejnavštěvovanější turistická destinace světa utrpěla další těžkou ránu. Mezitím, co Francie truchlí nad oběťmi, lidé kvůli obavám ruší plánované návštěvy země. Podle Asociace cestovních kanceláří tam během léta pojede až o čtvrtinu méně Čechů.

Architektura, slunce a moře. Jihofrancouzské Nice je největší a taky jedno z nejpopulárnějších měst Francouzské riviéry, známé také jaké Azurové pobřeží. Ročně tam zavítají více než čtyři miliony turistů. Po posledních útocích se to ale může změnit. 

Ještě za loňský rok Francie uhájila své prvenství nejnavštěvovanější země světa. Stále častější teroristické útoky už se ale na zájmu turistů odrážejí. V roce 2015 navštívilo Francii podle údajů Českého statistického úřadu 139 tisíc českých turistů – jednalo se o dvacetiprocentní nárůst v porovnání s předchozím rokem.

Některé cestovní kanceláře zaznamenaly až třicetiprocentní pokles zájmu o Paříž a Francii obecně, připomíná místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. „Letos nelze očekávat tak vysoká čísla jako loni, jelikož již na jaře registrovaly cestovní kanceláře nižší zájem o eurovíkendy a poznávací zájezdy do Paříže přibližně o 20  procent ve srovnání s jarem 2015, a to v důsledku listopadových teroristických útoků.“

Tyto útoky mění turistiku už delší dobu. Lidé mnohem pečlivěji zvažují, kam svou dovolenou nasměřovat, a zhruba pětina lidí, která by jinak jela do zahraničí, tráví dovolenou v tuzemských destinacích.
Jan Papež
místopředseda Asociace cestovních kanceláří

Podle ředitele komunikace a strategického rozvoje Čedoku Hynka Špinara se těžko krátce po incidentu v Nice předvídá reakce domácích i zahraničních turistů. „Po zkušenostech s podobnými událostmi v minulosti trvá návrat k normálu v řádu týdnů,“ míní Špinar a dodává, že zatím klienti plánované zájezdy neruší. „A pokud by rušili, nabídneme alternativní variantu k pobytu či poznávacímu zájezdu,“ říká.

Z Prahy do Nice v pátek odlétalo jediné letadlo. Nenastoupilo do něj sedm pasažérů z nichž dva byli pravděpodobně Češi. Mluvčí ČSA Daniel Šabík v tom ale nehledá žádné přímé důsledky. „Že sedm cestujících z více než 140 se nedostaví k odletu je naprosto běžná záležitost. Neregistrujeme žádné zvýšené rušení letů,“ řekl.

Nejnavštěvovanější turistická destinace světa utrpěla těžkou ránu (zdroj: ČT24)

I internetoví prodejci zájezdů potvrdili, že dotazů zatím zaznamenali minimum a stejně tak ani žádný požadavek na rušení zájezdu. „Kdyby ano, řešili bychom s pořádající cestovní kanceláří možnost změny termínu či oblasti,“ uvádí obchodní ředitel Zajezdy.cz Stanislav Mrázek.

A míní, že pro české cestovní kanceláře bude celkový dopad minimální, případně pouze pro firmy specializující se na tuto oblast. „Dopad by případně mohl být spíše na celkovou chuť klientů cestovat do zahraničí, ale z aktuálních dnešních čísel zatím nevidíme žádný pokles poptávek a objednávek klientů,“ dodává.

Papež: Teroristické útoky mění turistiku (zdroj: ČT24)

Podle Georgese Panayotise, šéfa společnosti MKG monitorující evropský turistických ruch, opakované atentáty zřejmě negativně ovlivní jeden z hlavních příjmů francouzské ekonomiky. Cestovní ruch představuje asi sedm procent HDP země a zaměstnává dva miliony lidí. „Již od včerejšího večera jsme zaznamenali masové rušení rezervací,“ řekl agentuře AFP šéf hoteliérů v Nice Denis Cippoloni s tím, že přesnou bilanci není zatím možné vyčíslit.

Například německá cestovní kancelář TUI už navrhla svým klientům zdarma změnu či zrušení rezervací v Nice až do 31. července. V Nice se ruší také kulturní akce. Například se nebude konat jazzový festival, který měl začít v sobotu. Páteční koncert zrušila i barbadoská zpěvačka Rihanna.

Terorismus ale neohrožuje pouze západní Evropu. Nedávno několika útoky zasáhly radikálové i tureckou metropoli Istanbul – i tam je teď viditelný úbytek turistů. „Obecně začíná být obava z cestování a někteří lidé – podle našich zjištění zhruba tak 15 procent, raději zůstanou ve svém okolí nebo cestují v Čechách,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Papež.

Události v Nice strhly dolů i evropské akcie. Ztrácejí především ty zaměřené na cestovní ruch a volný čas – například hotelové a letecké společnosti.