Dovolenou navíc má stále méně Čechů

Praha – Ačkoliv letos se situace mírně zlepšila, v posledních letech stále méně zaměstnanců dostává od zaměstnavatele dovolenou navíc. Minulý rok ji dostalo dvacet tři procent pracujících lidí, letos bude mít delší dovolenou téměř každý čtvrtý pracující Čech. Firmy v průměru poskytují pět dnů volna nad rámec zákona. Vyplývá to z platového průzkumu Platy.cz, do něhož se za poslední rok zapojilo 87 tisíc lidí.

Ze zákona mají zaměstnanci nárok na dvacet dní dovolené za kalendářní rok. Zaměstnavatel jim však může poskytnout několik dnů dovolené navíc. „Když jsme se však podívali na vývoj poskytování tohoto benefitu zpětně, zjistili jsme, že ho firmy poskytují každým rokem méně. Ještě v roce 2008 ho mělo 39 procent lidí,“ uvedl manažer průzkumu Platy.cz pro ČR Lubomír Valenta.   

Čím má člověk vyšší vzdělání, tím dostává více dnů dovolené navíc. Lidé s postgraduály mohou využít sedm dnů, ale zaměstnanci jen se základním vzděláním dostanou o dva dny méně dovolené nad rámec zákona. Se šesti dny dovolené navíc mohou počítat lidé s maturitou a vysokoškolským vzděláním do druhého stupně.

Firmy do deseti zaměstnanců jsou ke svým zaměstnancům v poskytování volných dnů nad rámec zákona nejštědřejší. Lidé pracující v těchto firmách uvedli, že dostávají od svých zaměstnavatelů navíc sedm dnů volna. Velkorysé jsou i největší firmy nad 1 000 zaměstnanců, které dávají navíc šest dnů dovolené. Zaměstnanci v ostatních firmách se musí spokojit s pěti dny dovolené.   

Mírné rozdíly v poskytování dovolené nad rámec zákona jsou vidět i z hlediska formy vlastnictví společnosti. „Zatímco státní, obecní a družstevní podniky poskytují šest dnů volna, soukromé domácí a zahraniční firmy a sdružení jsou o něco skoupější a dávají o jeden den volna méně,“ dodal Valenta.