Cameron chce vyšetřovat banky kvůli kauze Barclays

Londýn - Předseda britské banky Barclays Marcus Agius dnes odstoupil z funkce. Přijal tak zodpovědnost za skandál kolem manipulací s mezibankovními úrokovými sazbami LIBOR, za který banka dostala rekordní pokutu 450 milionů dolarů. Británie pod vlivem skandálu kolem těchto manipulací zahájí parlamentní vyšetřování praktik a zvyklostí domácího bankovního sektoru. Oznámil to předseda vlády David Cameron. Agius je prvním významným vedoucím pracovníkem, který v důsledku skandálu rezignoval na funkci. K odchodu je tlačen rovněž generální ředitel banky Bob Diamond.

„S ohledem na rozvíjející se bankovní skandál v Británii potřebujeme přijmout zásadní kroky,“ řekl Cameron podle agentury Reuters v parlamentu. „Chci ustavit parlamentní vyšetřovací výbor se zastoupením obou sněmoven,“ dodal. Výbor bude podle něj moci vyslýchat svědky pod přísahou, mít plný přístup k dokumentům a vládním činitelům a ministrům včetně poradců minulé vlády.

Ministr financí George Osborne poté poslancům řekl, že parlamentní vyšetřovací výbor by měl svá zjištění předložit do konce roku. Vláda se jimi bude řídit při změnách zákonů a regulací tak, aby se podobným skandálům zabránilo. Podle ministra je naléhavě nutné zpřísnit regulaci termínového trhu sazeb LIBOR a dalších trhů tohoto typu. Osborne prohlásil, že jakékoli pokuty uvalené na banky za jejich manipulace dostane státní kasa, nikoli jiné banky, které mohly být poškozeny. Labouristická opozice vládu kritizovala za to, že neiniciovala kvůli skandálu vznik nezávislé vyšetřovací komise.

Předseda britské banky Barclays odstoupil kvůli skandálu z funkce

Předseda banky Barclays Marcus Agius už odstoupil z funkce. Banka ale samozřejmě musí zaplatit americkým a britským úřadům nejméně 450 milionů dolarů (přes devět miliard Kč) jako urovnání obvinění, že se snažila manipulovat s mezibankovními úrokovými sazbami LIBOR. Od americké Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) dostala banka největší civilní pokutu, jakou kdy úřad udělil. Rekordní je i pokuta do britského úřadu pro dohled nad finančním trhem FSA.      

Marcus Agius, odstupující šéf banky Barclays

„Je mi skutečně líto, že naši zákazníci, klienti, zaměstnanci a akcionáři byli zklamáni.“ 

Podle obvinění se několik bank z Evropy, USA a Japonska včetně Barclays snažilo manipulovat se sazbami LIBOR, které se používají pro nastavení úrokových sazeb u cenných papírů a úvěrů za stovky bilionů dolarů. Banky mohly rovněž prostřednictvím těchto sazeb nelegálně ovlivňovat podmínky na trhu s deriváty.

Radim Dohnal, konzultant, Saxo Bank:

„On ten LIBOR má dopad na obě strany - kolik banka peněz dostane i kolik zaplatí. Ale pokud někdo ví, kolik LIBOR dneska je nebo bude s naprostou přesností, tak potom má konkurenční výhodu.“ 

Marcus Agius
Zdroj: ISIFA/EPA/Ahmad Yusni

Podle CFTC se Barclays snažila manipulovat se sazbami po dobu čtyř let počínaje rokem 2005 téměř denně. Barclays zaplatí úřadu pokutu 200 milionů dolarů. Další peníze zaplatí americkému ministerstvu spravedlnosti a britskému FSA. Rovněž pokuta od FSA 59,5 milionu liber (téměř dvě miliardy Kč) je největší, jakou kdy britský regulátor uložil.   

LIBOR je průměrná úroková sazba, za niž jsou si banky navzájem ochotny půjčovat na londýnském mezibankovním trhu. Používá se po celém světě jako měřítko pro stanovení sazby pro deriváty a další finanční produkty v objemu zhruba 350 bilionů dolarů. Malá změna sazby může mít velký dopad na výši účtovaných úrokových sazeb. 

Vydáno pod